Back

Instrumenten met Sound voor Healing

Welke Sound Healing instrumenten en tools gebruik ik allemaal tijdens onze behandelingen en sessies? Voornamelijk worden er handgemaakte instrumenten gebruikt, afkomstig vanuit Nepal of India. Dit, omdat de herkomst ervan uit één van deze twee landen vandaan komt. Maar ook machinaal geproduceerde klankinstrumenten worden er gebruikt, waarbij kwaliteit en de ervaring hoog in het vandaal staan! Zo zijn deze machinaal gefabriceerde helende tools meestal afgestemd op een bepaalde frequentie, die resoneren met de chakra’s die zich in- en rondom ons lichaam bevinden.

Hieronder een kort, maar krachtig overzicht van alle Sound Healing instrumenten. Very VIBE to meet you!

Tibetaanse
Klankschalen
Tibetaanse
Klankschalen
✅ Handgemaakte klankschalen,
✅ Bestaat uit 7 verschillende metalen:
goud, zilver, ijzer, kwik, tin, koper en lood,
✅ Uniek zuiver geluid,
✅ Brengt onmiddellijk rust in het lichaam, de mind en de emoties.
Sound Healing Tools #1 made in Nepal
& india

De fabricage van gehamerde klankschalen is een volledig handmatig proces. Elke klankschaal wordt zorgvuldig in de juiste vorm gehamerd, waarbij diverse stadia doorlopen worden om de juiste vorm en een zuivere toon te verkrijgen. In dit proces worden eerst de verschillende metalen (koper, tin, ijzer, lood, goud en zilver) gesmolten in een oven, afhankelijk van wat het eindproduct vereist (koper en tin = brons) vormen de hoofdbestanddelen, voor de bronzen schalen, met zeer kleine percentages van de andere metalen voor de zeven metalen schalen.
Het gesmolten metaal wordt dan uit de oven gehaald en in een mal gegoten, waarna er schijven van worden gesneden van verschillende diameters en diktes, die dan verder bewerkt kunnen worden. Daarna worden de schijven met de hand gehamerd in de gewenste vorm en grootte, na precieze meting en indeling in gewicht. Een stuk of vijf schijven worden eerst op elkaar gelegd en in de oven verhit tot roodgloeiend, waarna ze een voor een met behulp van een mal in komvorm gehamerd worden. De deskundige vaklieden kunnen dit alleen doen als het metaal roodgloeiend is, want als het teveel afkoelt wordt het broos en kunnen er scheuren ontstaan, waardoor de schaal onbruikbaar wordt. 

Nadat de schalen hun grove vorm hebben begint het fijne proces van afwerking. In dit stadium krijgt elke schaal haar eigen vorm en grootte, en nogmaals komt er veel fijn hamerwerk aan te pas, dus moet de schaal opnieuw roodgloeiend verhit worden om dan exact de juiste vorm en klank te krijgen. Hierna worden de schalen stuk voor stuk van buiten en van binnen geschuurd en gepolijst, en eventueel met beitels bewerkt, voor de finishing touch.

Het volledige proces opgesomd:

1️⃣ Selectie van materialen: De eerste stap is het selecteren van de juiste materialen voor het maken van de klankschaal.
2️⃣ Het smelten en mengen van de metalen: De gekozen metalen worden gesmolten in een smeltkroes bij hoge temperaturen.
De exacte verhouding van elk metaal is cruciaal om de gewenste geluidskwaliteit te bereiken.
3️⃣ Vormgeven van de schaal: Zodra de metaallegering klaar is, wordt deze in een mal gegoten of met de hand gevormd. Tijdens deze stap krijgt de ketel zijn basisvorm. De ambachtsman gebruikt een hamer en ander gereedschap om de buitenkant van de ketel vorm te geven en te verfijnen.
4️⃣ Hameren en gloeien: De gedeeltelijk gevormde kom wordt vervolgens van binnen en van buiten gehamerd om de kenmerkende vorm en dikte te creëren.
5️⃣ Stemmen en afwerken: Nadat de kom is gevormd, wordt hij gestemd. Bekwame ambachtslieden slaan met een hamer op de kom en luisteren naar het geluid, waarbij ze de vorm en dikte aanpassen tot de gewenste toon is bereikt.
6️⃣ Laatste stappen: Nadat de kom is gestemd en afgewerkt, worden de ruwe randen gladgestreken en wordt het hele oppervlak gepolijst om het uiterlijk te verfraaien.
7️⃣ Testen van de klank: De laatste stap is het testen van de geluidskwaliteit van de klankschaal. De ambachtsman slaat op de schaal of bespeelt hem met een hamer om de resonantie, de sustain en de harmonischen te beoordelen.

Kristallen
Klankschalen
Kristallen
Klankschalen
✅ De toonladder “C D E F G A B” is verbonden met onze
zeven chakra’s,
✅ Afgestemd op 432Hz; de natuurlijke stemtoonhoogte
in het universum,
✅ Gemaakt van vrijwel 100% zuiver kwartskristal,
natuurlijk element.
Sound Healing Tools #2 made in USA

Kristallen klankschalen zijn gemaakt van vrijwel 100 procent zuiver kwartskristal, een in de natuur vrij voorkomend element. Dit wordt verhit tot wel 2.200 graden Celsius en in een vorm gegoten. Omdat ons lichaam ook een kristallijne structuur heeft biedt het gebruik van kristallen klankschalen ons de mogelijkheid om sneller en gemakkelijker te reageren op geluid als therapievorm. Dat is de reden waarom kristallen een essentieel onderdeel vormen in menige holistische healing praktijk.

Zaphir Chimes Zaphir Chimes ✅ Zeer uniek 'kristal-achtig' geluid,
✅ Authentiek, handgemaakt muziekinstrument
dat rijk is aan boventonen,
✅ Vijf verschillende vibes om helemaal zen te worden!
Sound Healing Tools #3 made in France

Het volledige aanbod van de Zaphir Shanti Chimes (windgongen), bestaan uit maar liefst vijf verschillende stemmingen die de jaargetijden van Moeder Natuur vertegenwoordigen.

1. Chrystalide – Lente
2. Sunray – Zomer
3. Twilight – Herfst
4. Blue moon – Winter
5. Sufi – Verbeeldt de wervelende dans die de seizoenen harmonieus met elkaar verbindt. En correspondeert met de vier seizoenen.

Ze hebben een uniek design, prachtige kleuren die in elkaar overlopen. Deze creatie is ontstaan met behulp van een speciale marmertechniek. De tekening op elke windgong is uniek. Met hun ontspannende en harmoniserende klank, hebben deze windgongs zich door de jaren heen ontwikkeld tot een geweldig hulpmiddel voor ontspanning, yoga en meditatie, Feng Shui, klankconcerten en verschillende vormen van therapie.

Energy bar chimes energy bar chimes ✅ Gemaakt van een bijzondere aluminiumlegering,
✅ Brengt rijke, hoge, heldere en lang doorklinkende tonen voort,
✅ Gemaakt voor bij het in balans brengen van de chakra’s,
✅ Zeven verschillende toonhoogten beschikbaar.
Sound Healing Tools #4 made in France

Energy Bar Chimes, mogen over het algemeen iets minder bekend zijn dan de (hangende) Wind Chimes en Bar Chimes, maar de rustgevende effecten doen er niet bepaald voor onder! energy Bar Chimes bestaan namelijk uit dezelfde metalen klankstaafjes (zoals bij Wind- en Bar Chimes), alleen zijn ze liggend bevestigd op een houten plankje.
Onder de chime zelf zit meestal een kleine ruimte die fungeert als klankkastje. Soms heb je een enkele chime op een plankje, maar er zijn ook Energy Bar Chimes die bijvoorbeeld per drie aan een plankje zitten. Energy Bar Chimes hebben vaak een specifieke, hoge noot frequentie en worden dan ook vaak gebruikt voor klanktherapie.

De Energy Bar Chimes waarbij je bij Zentastic Vibes een klanktherapie mee ondergaat zijn afgestemd op de chakra-punten in het menselijk lichaam. Dankzij de verschillende toonhoogten, individueel apart afgestemd op de frequentie van iedere chakra, worden de natuurlijke frequenties van het lichaam hersteld. Het gevolg is dat je een helende werking zult ervaren op zowel het lichaam als de mind, waarbij automatisch de ademhaling zich naar de natuurlijke wijze (onderbuik) wordt hersteld, opgehoopte stress uit de schouders wordt opgelost en je lichaam en mind minder tot geen stress meer ervaren.

Deze set van 7 chakra klankstaven zijn afgestemd op de frequenties van de Hogere Octaven, zoals aangegeven in de lijst hieronder.
Deze zijn ontleend aan de 7 basisfrequenties van de chakra’s:

Kruinchakra frequentie 172.06 Hz
frequentie van het hogere octaaf – 2752.96 

Voorhoofdchakra frequentie 221.23 Hz
frequentie van het hogere octaaf – 3539.68

Keelchakra frequentie 141.27 Hz
frequentie van het hogere octaaf – 2260.32

Hartchakra frequentie 136.1 Hz
frequentie van het hogere octaaf – 2177.6

Zonnevlechtchakra frequentie 126.22 Hz
frequentie van het hogere octaaf – 2019.52

Heiligbeenchakra frequentie 210.42 Hz
frequentie van het hogere octaaf – 3366.72

Basischakra frequentie 194.18 Hz
frequentie van het hogere octaaf – 3106.88 

Rain Stick rain stick ✅ Gemaakt van bamboe,
✅ Nog nooit was 'regen' zo rustgevend geweest!
✅ Laat je zintuigen genieten van regendruppels met 'stereo-effect',
✅ En dit zónder nat en doorweekt te worden! 😁
Sound Healing Tools #5 made in Australia

Een Rainstick oftewel Regenstok is van oorsprong een muziekinstrument, vervaardigd van bamboe.  Als je de stick kantelt, hoor je het geluid van een (tropische) regenbui. Doordat de Rain Stick een rustgevend effect heeft op de geest, wanneer het rechtstreeks boven en naast het hoofd wordt gekanteld, wordt het tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt tijdens sound baths of klanktherapie. Het effect wordt als een soort van ‘stereo-regenbui’ ervaren doordat het geluid een ritmische cyclus maakt van het linker-naar het rechteroor en weer terug, veroorzaakt dankzij het constante kantelen van het sound healing instrument.

Men zegt dat de Rainstick is uitgevonden door de Mapuches (stam uit Chili) en werd gebruikt om regen op te roepen. 

Tingsha tingsha ✅ Helend en balancerend effect op de aura,
✅ Individueel gegoten in diverse metaallegeringen,
✅ Helpt aandacht te centreren en in het hier en nu te houden.
Sound Healing Tools #6 made in Nepal

Tingsha’s (ding-sha’s, cimbalen) worden gebruikt als muzikale offerandes bij spirituele ceremoniën en tijdens meditatie op gezette momenten om de aandacht erbij te houden. Muzikale offerandes worden gebracht tijdens puja’s (gebedsrituelen) waarbij meerdere instrumenten een plaats hebben: bellen, trommels, cimbalen en trompetten. Muzikale offerandes zijn zeker gebruikelijk in vele Tibetaans boeddhistische en hindoeïstische rituelen.

Tegenwoordig worden ze zowel door leken als gewijden uitgevoerd. Ook hebben ze inmiddels een vaste plek verworven in de feng shui (de kunst van het harmoniseren van woon- en werkruimtes), tijdens meditatie, bij het reinigen van ruimtes en auralichamen, healing en rebalancing.

Stemvorken stemvorken ✅ Werken meer op het lichamelijke niveau,
✅ De vibratie is sterker en dieper,
wanneer direct op het lichaam gezet.
Sound Healing Tools #7 made in Germany

Stemvorken bestaan al sinds 1700, gemaakt door John Shore, een Britse musicus en sergeant-trompettist en luitspeler aan het hof. Geluidstherapie is een van de meest therapeutische toepassingen die we hebben en wordt al duizenden jaren door vele culturen gebruikt.

Stemvorken zijn uitstekend te gebruiken voor pijnverlichting, het remmen van ontstekingen en het creëren van ontspanning.
Ze worden meestal direct op het lichaam gebruikt, of vlakbij de oren voor maximaal effect.

Tempelbel tempelbel ✅ Ritueel voorwerp, dat o.a. bij Boeddhistische- en Hindoeïstische rituelen wordt gebruikt,
✅ Dorje vertegenwoordigt compassie, de zuivere mannelijke energie,
✅ Bel symboliseert wijsheid, de zuivere vrouwelijke energie.
Sound Healing Tools #8 made in India

In het Westen staat dit rituele voorwerp, met een aangename hoge boventoon qua klank,  bekend als simpelweg een tempelbel. In het oosten wordt het een dorje en varja genoemd. De oorsprong van het dorje en het vajra, is een spiritueel symbool en ritueel voorwerp dat zijn oorsprong heeft in het Boeddhisme en het Hindoeïsme. “Vajra” en “dorje” betekenen beide “onverwoestbaar”.
De dorje is een symbool van onberispelijkheid, kracht en onveranderlijkheid. Dit symbool wordt veel gebruikt in Boeddhistische en Hindoeïstische rituelen, vooral in Vajrayana-boeddhistische praktijken en tantra. Het wordt bij ceremoniële gebeden en meditaties vastgehouden. De dubbele uiteinde van de dorje vertegenwoordigen de harmonie tussen mannelijke en vrouwelijke principes, of wijsheid en methode. De diamant vertegenwoordigt onverwoestbare wijsheid, terwijl de bel het vrouwelijke aspect, dat mededogen en leegte vertegenwoordigt.

Bovendien vertegenwoordigt het dubbele uiteinde de dualiteit van samsara en nirvana, evenals het vermogen om beide te transcenderen. De dorje wordt gezien als een spiritueel wapen dat begeerte en onwetendheid kan vernietigen.

Kortom, de dorje is een diepgaand symbool dat de harmonie van spirituele principes vertegenwoordigt. Het wordt ook gebruikt om wijsheid en mededogen te cultiveren en de onwankelbare aard van de verlichting te symboliseren.

Chinese Gong Chinese Gong ✅ Vervaardigd van elektrolytisch koper en tin,
✅ Produceert weinig grondtoon maar overwegende boventonen,
die lang naklinken,
✅ Eenmaal aangeslagen dringt de resonantie door
tot op bloedcelniveau!
Sound Healing Tools #9 made in China

De Chinese gong, een eeuwenoud muziekinstrument gemaakt van metalen legeringen zoals koper en brons, heeft veel culturele betekenis. Het is afkomstig uit China. De gong kan verschillende rollen uitvoeren door zijn platte, ronde schijf te bespelen door erop te slaan.

De gong wordt voornamelijk gebruikt in muzikale contexten en is essentieel voor traditionele Chinese muziek, orkesten en opera. Het wordt vaak gebruikt om complexe klanken te maken en dramatische momenten te onderscheiden. De gong wordt ook ritueel gebruikt in religieuze en spirituele contexten, zoals in boeddhistische tempelceremonies, omdat het wordt aangenomen dat het geluid de geest zuivert en kalmeert. 

De gong is een symbool voor kracht, pureheid en spirituele resonantie. Het geluid dat ze maakt, kalmeert de geest en verwijdert negatieve energie. De ronde vorm vertegenwoordigt de kosmos en oneindigheid. De Chinese gong, een veelzijdig instrument met diepe culturele wortels, bevordert in essentie muzikale en spirituele harmonie.

cabasa cabasa ✅ Maakt een ratelslang-achtig geluid,
✅ Stimuleert het bewustzijn en concentratievermogen,
✅ Veelzijdig instrument dat klein van stuk is, maar een grote impact heeft!
Sound Healing Tools #10 made in Africa

De cabasa was oorspronkelijk een Afrikaans percussie-instrument gemaakt van hout en metaal. Moderne cabasa’s hebben vaak een ketting van metalen kralen die om een cilindervormige behuizing van hout of metaal zijn gewikkeld. Het geluid van de cabasa is opwekkend en kan je helpen om te ontspannen. Het ritmische karakter kan ook helpen de ademhaling te synchroniseren en het zenuwstelsel te kalmeren. Het bespelen van de cabasa kan helpen om energetische blokkades vrij te maken en een gevoel van harmonie te creëren.

Om het kort te zeggen, de cabasa is niet alleen een muziekinstrument, maar ook een instrument dat kan worden gebruikt voor sound healing om de gezondheid en het welzijn te verbeteren.

angklung angklung ✅ Maakt een hol-melodieus geluid,
✅ Handgemaakt en afgestemd instrument van 100% bamboe,
✅ Traditioneel Indonesisch instrument en muziekaal erfgoed!
Sound Healing Tools #11 made in Indonesia

De angklung is een traditioneel muziekinstrument dat uit West-Java, Indonesië,  afkomstig is. Het is een opvallend instrument, omdat het ten eerste met de hand vervaardigd is en ten tweede het 100% is gemaakt van bamboe (wat overvloedig groeit in Indonesië). Hierdoor staat het ook wel bekend als nationaal Indonesisch erfgoed op muziekaal gebied, een beetje vergelijkbaar met tulpen dit met Nederland doen.

Een angklung bestaat uit een reeks bamboebuizen met verschillende tonen die zijn afgestemd op elkaar en tezamen een zeer prettig, rustgevend en harmonieus tempo aangeven. De buizen zijn gerangschikt in volgorde van grootte, waardoor elke buis wanneer erop wordt geslagen een bepaalde toonhoogte produceert.

DIENSTVERLENINGEN: WAARVOOR KUN JE BIJ MIJ TERECHT?

KLANKMASSAGES 💆 : Last van langdurige stress in je lichaam? Laat de helende klanken de pijn verzachten.

KLANKMEDITATIE 🧘 : Meditatie volgens yoga principes met een vleugje helende klanken!

SOUND JOURNEY 🧭 : Reis naar verre oorden met de snelheld van helende klanken!

WORKSHOPS 📚 : Maak kennis met het universum van helende klanken, good vibes en gezond geluid!