Back

Yama यम – Yoga’s eerste stap richting verlichting

Yoga. Voor veel mensen hier in het Westen een verwarrend onderwerp. Is yoga een sport? Is yoga rekje-strekje? Waar is yoga écht voor bedoeld? Wat heeft yoga met spirituele groei te maken? Is yoga een religie? Of is yoga een lifestyle?

Dit is het eerste blog over de maar liefst acht ‘ledematen’ van yoga, volgens het boek: De Yoga Sutras van Patanjali. Ook wel gezien als de Thora, de Bijbel en de Koran onder de yogi’s!

We starten met de yogische ledemaat genaamd Yama यम, wat gaat over hoe je je als mens zijnde het beste kunt gedragen tegenover de wereld om jou heen. Hoe je dus, wanneer je werkt aan je inerlijke groei op een positieve en liefdevolle manier, de buitenwereld om je heen hierdoor hetzelfde beïnvloed wordt.

Wat is Yama यम precies?

Om te starten met de uitspraak van dit woord, ontstaan vanuit het Sanskriet: Je spreekt het uit als ‘Yam’, zonder de -a klank. Of ‘jammie!’, maar dan zonder de ‘-mie’ op het einde. Een beetje zoals een kind zijn eerste likje van een ijsje neemt zeg maar…
Dit komt omdat de -a klank (uitgesproken als: uh), bij de ‘m’ hoort. Alle medeklinkers spreek je uit met de a (uh) klank op het einde. Zoals ma, ta, da, re etc. Afijn, hier een gratis lesje Devanagri (Hindi alfabet) gehad, mocht je het nog niet weten. Let’s continue!

Yama, de eerste van de acht ledematen die wordt vermeld in de Yoga Sutra’s van Patanjali, vormt de basis waarop alle andere vormen van yoga zijn gebaseerd. Het is een gids met morele en ethische principes die mensen helpen een leven vol integriteit, discipline en spirituele groei te leiden. Wat betekent Yama eigenlijk, waar komt het vandaan, en hoe kun je deze oude wijsheden in je dagelijks leven toepassen? Laten we de wereld van Yama verder onderzoeken en ontdekken hoe het een krachtige tool kan zijn voor spirituele en persoonlijke transformatie.

Yama verwijst naar de vijf principes van moraal en ethiek die de basis vormen voor de praktijk van yoga. Het is het eerste deel van het achtvoudige pad van yoga, zoals uitgelegd door Maharishi Patanjali in de Yoga Sutra’s, zijn beroemde boek. Ongeacht je religie, cultuur of achtergrond, zijn deze regels universeel toepasbaar en vormen de basis voor een moreel juist leven.

Wat zijn de vijf Yama's?

Om te starten nemen we eventjes, kort en krachtig de vijf Yama’s onder de loep: Wat houden de yama’s principieel precies in? Hoe kun je de yama’s vertalen in de moderne wereld van het hier en nu?

Ahimsa staat, vrij vertaald, voor het voorkomen van fysieke, mentale en emotionele schade aan anderen. Uiteraard ligt de kern ietsje dieper en begint deze realisering bij niemand anders dan… jouzelf! 

Wanneer je liefdevol naar jezelf toe bent, en dus in feite start met het houden van jezelf oftewel eerst met jezelf gaat daten, daarna met jezelf verloven en daarna met jezelf zelfs gaat trouwen(!), dan is de kans zeer groot dat je een stevige ondergrond hebt gebouwd waar je altijd op kan terugvallen. Je gaat bewuster met jezelf om, omdat je zelfliefde hebt.
Deze eigenliefde vertaald zich vervolgens vanzelf door in een niet-gewelddadige mentaliteit naar jezelf toe, maar ook naar anderen en de rest van de wereld om jou heen! Hoezo? Omdat je in de kern jezelf nooit geweld en pijn aan zou willen doen, dus ook niet een ander. Ook geldt dit naast het omgaan met mensen natuurlijk ook voor het milieu; je voelt het concept van vervuiling en wilt hier niet debet aan zijn. En het geldt vooral ook voor dieren; je wilt immers geen dieren pijn doen, vervolgens ombrengen zodat jij straks een stukje kip op je bord hebt liggen. Een vegetarisch, vegan of zelfs plant based lifestyle is hierbij meer de regel dan de uitzondering! 

Eerlijkheid in zowel gedachten als woorden. waarheid en transparantie in alles wat je doet.

Mooi gezegd, maar uiteraard moeilijker toepasbaar in de ‘echte’ wereld. Dit komt voornamelijk door de omgeving waar je in opgroeit. De gewoontes die je dag in, dag uit worden voorgeschoteld en jij dus bloot wordt aan gesteld, worden langzaam maar zeker het gemiddelde waar jij in gaat geloven. Groei jij op in een milieu waar altijd geld te kort is bijvoorbeeld, dan zie je vaak dat de relatie niet echt gezond is met geld en het denken en leven in ‘te kort en te weinig’ iemands lifestyle is geworden. Je weet gewoon simpelweg niet beter!

Het is dus taak aan jou om nieuwe inzichten te verkrijgen, zodat je niet tegen jezelf blijft liegen en blijft geloven in een illusie die ongezond is en jou in feite niet positief dient in het leven. 
Ben je eerlijk tegen jezelf, dan pas ga je ook de wereld om je heen zuiverder zien en ervaren. 

Respect voor andermans geld, tijd en energie. Dit gaat verder dan alleen diefstal van goederen; Het gaat ook over het niet accepteren van wat je niet krijgt.

Jaloezie is niet alleen een rat die continue aan je mind knaagt, maar het laat je je leven leiden in constant het gevoel hebben dat je iets te kort hebt in jouw eigen leven. Alsof er een bepaalde leegte opgevuld moet worden, vóórdat je je gelukkig mag en kan voelen. Op deze manier jezelf vergelijken met anderen is zeer giftig, omdat je in feite… nooit tevreden zal zijn! Het einddoel verschuift continue, omdat degenen op wie je jaloers bent, altijd met weer een andere auto zullen verschijnen, altijd weer een groter huis zullen bezitten en altijd dus weer (in jouw opinie) succesvoller zullen zijn dan jij op ALLE vlakken van het leven. 

Het tempo van jouw eigen succes laten bepalen door anderen is jouw eigen levensverhaal uitbrengen in een boek, terwijl een ander dit geschreven heeft. En dit allemaal terwijl je het toch niet kunt meenemen in het hiernamaals. Beroof jezelf dus niet van jouw eigen happiness, waarbij het teveel kijken naar anderen je alleen maar het gevoel geeft te starten aan een race, waarbij je altijd één of twee rondes achterloopt…

Het behouden van discretie en zelfbeheersing, met name met betrekking tot seksuele en fysieke verlangens Dit betekent niet dat je getrouwd bent; het betekent eerder het beheersen van je energie.

Where consciousness goes, energie flows! is een mooi voorbeeld van Dandapani (een welbekende Hindoepriester, ex-monnik, ondernemer, schrijver en spiritueel spreker voor o.a. TEDx), dat hij op zijn beurt weer van zijn leermeester heeft geleerd tijdens zijn monniksschap van maar liefst tien jaren.
Leg je de concentratie continue op ongezonde en negatieve dingen, zoals angst, tekortkomingen, jaloezie etc., dan zul je dit op den duur aantrekken in je leven. Andersom geldt het natuurlijk ook: concentreer je je op de good things in life, zoals overvloed, liefde, gezelligheid, inspiratie en educatie, dan zul je meer dan dit aantrekken in je leven.

Beheersing van de zintuigen is dus in feite cruciaal om te groeien in het leven. Doe je dit niet, dan laat je je impulsen continue leiden als een kip zonder kop, dat bij het minste geringste alles achterna loopt, waardoor het afgeleid wordt. Houd je leven simpel, concentreer je op een paar dingen tegelijkertijd in je leven, totdat je er eentje hebt afgerond en een nieuwe kan oppakken. Op deze manier raak je niet overweldigd, afgeleid en zul je veel meer recht op je doel(en) afgaan in plaats van met omwegen.

Het loslaten van egoïsme, overheersing en gehechtheid aan materiële zaken. Het stimuleren van gemak en tevredenheid.

Dagobert Duck uit Ducktales, staat bekend in het Disney universum als de meest rijkste, maar ook gierigste eend! Het is een inspirerende character waar je hoogstwaarschijnlijk op zakenvlak erg veel van kunt leren, maar hij is ook het absolute hoogtepunt van egoïsme wanneer het op geld neerkomt. Hij doet niks anders met zijn trilkaziltripplediljoenen dan opsluiten in een groot pakhuis, letterlijk middenin de stad gevestigd. Geld is energie. En wat doet energie wanneer het niet stroomt? Juist, het dient geen doel!
Vandaar dat energie moet stromen in het leven, zodat het een bepaalde waarde behoudt en er meer mensen van kunnen genieten om een beter leven te kunnen leiden.

Hebzucht is één van die karaktertrekken van mensen die NOOIT stopt, omdat je NOOIT genoeg van iets kunt krijgen waar je je goed en lekker in je vel door voelt. Totdat… je het ontgroeit bent in je leven en een hoger frequentie qua mindset weet te bereiken.

Investeer daarom altijd in persoonlijke groei want dat gaat nooit verloren. Investeren in hebzucht is als teveel cupcakes eten; lekker de eerste paar in het begin, maar ongezond dik maken op de lange termijn.

Yama's: De wortels van de yogische boom

Yama’s worden vaak gezien als morele regels die ons helpen een meer harmonieus, vrediger en evenwichtiger leven te leiden. Ze maken ons bewuster en nemen verantwoordelijkheid voor wat we doen naar anderen en naar onszelf. Yama heeft echter meer betekenis dan alleen normen. Het gaat om het bevorderen van spirituele groei, zelfbeheersing en innerlijke zuiverheid. De eerste stap naar innerlijke vrijheid en verlichting is het integreren van de Yama’s in je leven.

Yama’s zijn in feite de wortels van de yogische boom. Ongeacht hoe goed je de andere facetten van yoga beoefent, een boom kan niet stevig staan zonder sterke, gezonde wortels. Door de Yama’s te beoefenen, leg je een solide basis voor verdere spirituele groei en zelfontplooiing.

Hoe pas je de Yama's praktisch toe in je leven?

De Yama’s zijn diep geworteld in Indiase spiritualiteit en filosofie. Ze beginnen in de Veda’s, de oudste religieuze teksten van India, en worden uitgewerkt in verschillende Upanishads en andere spirituele geschriften. Om een systematische kijk op yoga te ontwikkelen, verzamelde Maharishi Patanjali deze eeuwenoude kennis in zijn Yoga Sutra’s. Patanjali, die leefde van 500 v.Chr. tot 400 n.Chr., wordt beschouwd als de vader van de klassieke yoga. Vandaar dat je bij (vrijwel iedere YTT (Yoga Teacher Training), ongeacht waar je deze volgt, het boek standaard in het curriculum zit. Zijn Yoga Sutra’s vormen de basis voor de moderne vorm van yoga.
Hoewel de Yama’s al heel lang bestaan, zijn ze nog steeds relevant in de huidige wereld en kunnen ze ons helpen om in harmonie met elkaar en met onszelf te leven. Het boek zelf kan soms lastig te begrijpen zijn, wat het heeft te danken aan haar korte, cryptische schrijfstijl. Dit komt, doordat er toentertijd uiteraard geen boekendruk was uitgevonden en alles oraal werd doorgegeven. Hierbij was het alleen maar makkelijker te onthouden wanneer de zinnen kort, krachtig en bondig waren (maximaal bestaande uit maar liefst zes woorden!) en op deze manier doorgegeven werden middels leringen.

Hoe pas je de Yama's praktisch toe in je leven?

Het beoefenen van Yama betekent niet dat je je hele leven moet verlaten. Het gaat om kleine, bewuste wijzigingen die je kunt toevoegen aan je dagelijks leven, maar die wel een grote (positieve) impact op je leven kunnen hebben! Hier zijn een paar handige manieren om Yama in je leven te gebruiken:

Ahimsa, of onschuld, is: Begin met meer zelfrespect. Wees op de hoogte van negatieve zelfuitspraken en vervang ze door positieve affirmaties. Vermijden van conflicten en ruzies door kalm te blijven, ruimte te scheppen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en empathie te tonen.

Satya, of waarheid: Wees eerlijk tegen jezelf en tegen anderen. Dit betekent niet dat je altijd je mening moet uiten, maar dat je integriteit moet behouden wanneer je met mensen omgaat. Spreken is zilver, maar zwijgen is goud dus!

Asteya (die niet steelt): Leer om tevreden te zijn met de dingen die je hebt. Dit kan aangeven dat je je tijd niet verspilt aan hebzucht of jaloezie, maar dat je dankbaar bent voor wat je hebt. En hier uiteraard ook dagelijks een vast ritueel van maakt om je zegeningen te tellen. Bijvoorbeeld, voor het slapen gaan voor het bedanken hoe de dag was gegaan of direct na het opstaan om affirmaties van dankbaarheid uit te spreken voor hoe de dag zal gaan verlopen!

Brahmacharya, ook wel bekend als beheersing van de zintuigen: Vind een balans in je leven door matigheid aan te nemen, of het nu gaat om technologie (zoals je smartphone en social media), eten (vooral ongezond voedsel met veel suikers en zouten) of andere afleidingen (zoals sex, gokken en gamen). Probeer bewust tijd te maken voor spirituele activiteiten zoals yoga asanas, boeken lezen, (online en offline) cursussen en workshops) of concentratie en meditatie beoefenen.

Aparigraha, wat ‘niet hebzuchtig zijn’ betekent: Loslaten is een goede gewoonte. Het loslaten van gehechtheid kan ruimte maken voor nieuwe ervaringen en groei, of het nu gaat om materiële bezittingen, oude overtuigingen of emotionele bagage. Weet dat loslaten makkelijker gezegd is dan gedaan in de praktijk! Dit komt voornamelijk hoeveel geconditioneerd je bent met een desbetreffende situatie; hoeveel je jezelf nog steeds identificeert met een situatie die ingebakken is dus. Old habits die hard! Verbreed je horizon, leer jezelf nieuwe gewoontes aan door ze dagelijks te integreren in je leven en lifestyle, zodat ze de oude gewoontes (die je niet meer dienen of ongezond voor je zijn geworden) langzaam maar zeker zullen gaan vervangen.

De Yama’s helpen je om meer zelfbewust te worden en een leven te leiden dat vol balans, harmonie en vrede is. Je kunt stress verminderen, relaties verbeteren en een diepere verbinding maken met jezelf en de wereld om je heen door deze waarden in je dagelijkse routine op te nemen.

Yama helpt je ook bij het verdiepen van je yoga- en meditatiesessies. Wanneer je jouw leven in overeenstemming brengt met deze principes, zul je een gevoel van innerlijke kalmte ervaren, een verbeterde concentratievermogen ervaren en een toename van je spirituele bewustzijn ervaren. Uiteindelijk kunnen de Yama’s je helpen bij het bereiken van een hoger niveau van bewustzijn en voldoening.

Yama in een notendop

Yama, de eerste stap van het achtvoudige pad van Patanjali, geeft een moreel fundament voor het beoefenen van yoga en het leiden van een bewust leven. Het beoefenen van Ahimsa, Satya, Asteya, Brahmacharya en Aparigraha is de eerste stap naar innerlijke vrijheid en zelfrealisatie. Yama’s zijn niet alleen richtlijnen die je zou moeten willen volgen, maar ook principes die je kunnen helpen een leven te leiden dat zowel zinvol als vervullend is.
Deze yama’s lijken erg logisch voor ieder normaal denken mens, maar weet dat de omgeving waar je in opgroeit, doorslaggevend is voor de basis voor het verdere leven. Groei je op in een wereld waar veel geweld in voorkomt en het beroven van mensen bijvoorbeeld dagelijkse kost is, dan wordt dit de norm, de standaard ‘default’ gewoonte van een persoon. Omdat hij letterlijk niet beter weet (of juist wel, maar er niet naar handelt omdat hij dit nog nooit zelf ervaren heeft), vormt hij met deze negatieve en ongezonde manier van handelen, zijn levenslot in. Totdat hij langzaam maar zeker blootgesteld wordt aan het tegenovergestelde van zijn opvoeding; leven in liefde en overvloed in plaats van angst met haar tekorten, dan zal hij zichzelf de kans geven om voorgoed te transformeren in een betere versie van hemzelf.

Wanneer je op je yogamat staat, neem dan een moment om na te denken over hoe je de Yama’s kunt gebruiken in zowel je beoefening als in je dagelijks leven. Deze oude wijsheden kunnen je helpen meer verbinding te maken met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Een juweel voor in je boekenkast.

Het boek ‘De Yoga Sutras van Patanjali’, zijn volop verkrijgbaar in standaard paperback of iets luxere hardcover versies verkrijgbaar. Maar wist je ook dat er exemplaren zijn die voelen, ruiken en eruit zien als juweeltjes voor in je boekenkast? En daarbij ook nog 100% ecologisch vervaardigd zijn?

Stap in de wereld van Vedic Cosmos! Dit familiebedrijf zit gevestigd in Zuid-India; Tamil Nadu om precies te zijn. Zij produceren diverse boeken over de Vedische wijsheid, zoals: De Bhagavad Gita, De Ramayana, De Guru Gita en De Yoga Sutras van Patanjali!

Alle boeken komen met een speciaal ontworpen boek-vormgegeven houten box, waarbij er gebruik is gemaakt van maar liefst drie verschillende houtsoorten:

  1. Esdoornhout
  2. Walnotenhout
  3. Eikenhout

Ook is de houten box aan de buitenzijde vormgegeven met kleurrijke illustraties, zodat je altijd getriggerd wordt om de inhoud van het boek te lezen, wat overigens veel meer tot leven komt dan bij een normaal boek het geval is!

In dit boek kun je de originele Sanskrit verzen terugvinden, hun vertaling in het fonetisch en hiervan ook de vertaling in het Hindi (Devanagri) en Engels, zodat het begrijpbaar is voor iedereen.
Om dit artistieke boek een langere houdbaarheid te geven, werd er gebruik gemaakt van speciaal zuur-vrij papier, afkomstig van duurzame Europese bossen. De gehele editie is als laatste ook nog eens geprint met milieuvriendelijke vegetarische inkt, gemaakt vanuit natuurlijke Japanse ingrediënten!

Wat het geheel helemaal afmaakt zijn de Swarovski diamantjes die de cover van de boeken versieren, de goudkleurige folieranden om de wervelkolommen, de gouden vergulde hoek-clips en de unieke laser-vervaardigde goudkleurige boekenleggers!

Waarom zou je De Yoga Sutras van Patanjali willen kopen?

✅ Een juweel voor in de boekenkast,
✅ Geschikt als cadeaugeschenk op verjaardagen, bruiloften en (Hindoeïstische)feestdagen,
✅ Vervaardigd met duurzame Europese bossen,
✅ Voor ALLE teksten en illustraties is vegetarische Japanse inkt gebruikt,
✅ Compleet met zeer unieke en fraaie goudkleurige metalen boekenlegger,
✅ 100% geproduceerd in India, waarbij het voldoet aan de meest strenge keuringseisen, zoals: Tüv Rheinland certificaat (ISO 9001:2015) en FSC C125048,
✅ De spirituele content van dit boek komt veel meer tot leven en belevenis, dankzij unieke vervaardiging van het boek. 

Verschillende edities: Luxe. Luxer. Insanely Luxe!

Klanktherapeut | Coach | Yogi (200RYT)

Yoga. Hindoeïsme. India. Sound Healing.
Ok, en een snufje Boeddhisme op z'n tijd.

Voor deze onderwerpen kun je mij s'nachts (graag een beetje teder) wakker maken!

Ik zegen mijn tijd hier op Moeder Aarde via mijn eigen ondernemingen: Zentastic Vibes, HappyZenHeart en Bonsai Blossom Pictures waarbij ik ook nog Hindi als derde taal aan het leren ben.