Niyama नियम – Yoga’s tweede stap richting verlichting
- Posted by Geoffrey de Jong
- Categories Blog categorie: Sound Healing en Gezondheid
- Date augustus 26, 2024
Yoga. Voor veel mensen hier in het Westen een verwarrend onderwerp. Is yoga een sport? Is yoga rekje-strekje? Waar is yoga écht voor bedoeld? Wat heeft yoga met spirituele groei te maken? Is yoga een religie? Of is yoga een lifestyle?
Dit is het derde blog over de maar liefst acht ‘ledematen’ van yoga, volgens het boek: De Yoga Sutras van Patanjali. Ook wel gezien als de Thora, de Bijbel en de Koran onder de yogi’s!
We gaan door met de yogische ledemaat genaamd Niyama आसन, wat gaat over hoe je het beste kunt zorgen voor… jouzelf! Want de wereld verbeteren begint nu eenmaal bij jezelf. Wil je voor anderen zorgen? Zorg dan eerst voor jezelf. Wil je liefdevol met anderen omgaan? Wees dan eerst lief voor jezelf. En wil je waardevolle relaties aangaan met anderen? Verloof en trouw dan eerst met jezelf.
Uiteraard is dit vrij plat vertaald in mijn eigen woorden, waar Niyama over gaat, but you’ll get the point, right? Ok, let’s go Niyama’s!
Wat is Niyama नियम precies?
Niyama, de tweede stap van het achtvoudige pad in het befaamde boek, genaamd: De Yoga Sutra’s van Patanjali, staat centraal als de innerlijke discipline die ons helpt balans en harmonie in ons leven te bereiken. Kortom: Hoe gaan wij leren leven vanuit de pure kern, dat we daadwerkelijk in volle glorie en essentie zijn? Dankzij allerlei ‘lagen’ van conditioneringen vanuit onze jeugd die afstammen vanuit onze opvoeding, cultuur, religie, het omgaan met klasgenootjes, vrienden, familie, media exposure en uiteraard de dichte omgeving waar je in opgegroeid bent, ben je een beetje te vergelijken met een ui. Deze ui heeft meerdere lagen die afgepeld moeten worden, wil je de daadwerkelijke kern en essentie kunnen zien. Op een gegeven moment, zeker deze tijd met social media afleiding, ga je steeds verder en verder van jezelf afstaan. Er komt uiteindelijk een tijd in je leven, dat je antwoorden wilt op bepaalde cruciale levensvragen. Zoals: Wie ben ik echt? Draait het leven écht alleen maar om likes en volgers om mijn status te vergroten? Wie of wat is God? En waarom eten sommige mensen in Nederland wit brood met pindakaas en muisjes?!
Afijn, Yama leert ons hoe we ons moeten gedragen tegenover de wereld buiten jezelf om, terwijl Niyama zich concentreert op hoe we onszelf kunnen verbeteren. Wat is Niyama precies, waar komt het vandaan, en hoe kun je deze principes in je dagelijks leven toepassen? Lees snel door!
Wat zijn de vijf Niyama's?
Om te starten nemen we eventjes, kort en krachtig de vijf Niyama’s onder de loep: Wat houden de Niyama’s principieel precies in? Hoe kun je de Niyama’s vertalen in de moderne wereld van het hier en nu?
Shaucha, oftewel reinheid: Dit betekent fysieke en geestelijke zuiverheid. Het betekent het behouden van een schoon lichaam, een opgeruimde omgeving en het ontwikkelen van heldere en positieve gedachten.
Zie dit als het ware als jouw ‘default’ oftewel neutrale modus wat je vaste basis vormt. Vanuit hier kun je met een puur hart continue weer naar de wereld om je heen kijken en ingaan. Shaucha is in feite een cruciaal onderdeel van je levensstijl en zorgt voor letterlijk en figuurlijk gezien: Schone fundamenten om op te leren, om op te bouwen en om jezelf op te ontwikkelen. Men zegt hier in Nederland dus niet voor niets: “Een opgeruimd bureau, is een opgeruimde geest!”
En belangrijker nog: Je kunt dit ook zien als een training! Juist, een training om je WILSKRACHT te ontwikkelen en sterker te maken. Doe je dit consistent, dan zul je zien dat je minder afgeleid wordt door dingen die zich buiten jouzelf omspelen en kun je je vanzelf beter CONCENTREREN. Deze twee fundamenten zijn ook onderdeel van de yogische filosofie. Maar daar ga ik op een later blog dieper op in!
Santosha, wat staat voor tevredenheid: Dit is de kunst om tevreden te zijn met de dingen die je hebt en waar je in het leven bent. Het gaat erom om het huidige moment te accepteren zonder voortdurend te verlangen naar meer.
Verlangen schept een karakter waarbij iemand in feite dus nooit echt in het hier en nu leeft. Omdat je constant verlangt naar iets wat je nog niet in je bezit hebt of zelf bent. In feite is dit een illusie (Maya) uiteraard, omdat je in de kern allang alles bent waar je zo naar verlangt. Uiteraard praat ik hier over de ziel, wat dus nergens naar verlangt, dus… heeft het ook niets nodig!
De inmiddels in 2022 wijlen levenscoach genaamd, Dr. Bob Proctor zei iets heel moois in één van zijn vele video’s: “Wees dankbaar met wat je hebt behaald, maar wees NOOIT tevreden! Tevreden zijn zorgt er namelijk voor dat je niet meer aan jezelf gaat werken, omdat je geen doel(en) meer voor jezelf opstelt.”
Hier zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Wees dus pas tevreden nadat je ook daadwerkelijk écht het gevoel hebt alles uit jouw leven te hebben gehaald…
Tappas, of zelfdiscipline: Tapas verwijst naar het aannemen van vastberadenheid en zelfdiscipline om je doelen te bereiken. Het betekent het uitdagen en ontwikkelen van jezelf door middel van fysieke, mentale en spirituele moeite.
Ieder mens is in feite een zogeheten ‘eeuwige student van het leven’, waarbij je je kunt ontwikkelen op vele gebieden. Uiteraard praten we hier over het vinden van de wil en de kracht (gecombineerd dus: wilskracht), wat ieder mens tot nieuwe ontwikkelingen gaat brengen. De echte uitdaging ligt hier bij de juiste vraag aan jezelf stellen: ‘HOE GRAAG wil ik dit specifieke doel behalen? Welke offering(en) breng ik hiervoor aan het licht? En hoe maak ik dit een standaard ritueel in mijn leven, totdat ik mijn doel(en) behaald heb?’
Beantwoordt bovenstaande vragen voor jezelf en je kunt al ongeveer een schatting maken van waar je momenteel in je leven staat en welke stappen je nog moet nemen om een bepaalde mate van zelfdiscipline te ontwikkelen.
Svadhyaya, ook wel zelfstudie genoemd: Dit is het doen van reflectie op jezelf en het lezen van spirituele teksten. Het doel is om een beter begrip van jezelf te verwerven en je bewustzijn te vergroten.
Onbewust leren is iets wat we ons hele leven zullen blijven doen. Maar bewust studeren doet niet ieder mens. Naarmate je ouder wordt, je diploma hebt weten te behalen en je je eigen weg in het leven probeert te vinden, word je vaak steeds meer en meer geconditioneerd en gekneed zoals de maatschappij dit voor ogen heeft.
Maar… what about your spiritual growth?! Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Bestaat God of een hogere macht dat groter dan ons bestaan is? Zo ja, wie of wat is God dan? Dit is slechts een handje vol met voorbeelden van levensvragen die eigenlijk ieder mens VERPLICHT voor zichzelf zouden moeten onderzoeken. Ongeacht welke leeftijd je ook hebt. Aan leren zit geen leeftijd aan vast. Kortom: Het is geen racist!
Vedische boeken vanuit het Hindoeïsme vormen een mooi voorbeeld van de oerbronnen waarop de huidige Westerse spiritualiteit en mindfulness is op gebaseerd. Mocht dit nog een tikkie-te-ver-weg-van-mijn-bed-show zijn, dan zijn er zat Westerse- en Oosterse auteurs die boeken schrijven en het wat eigentijdser brengen, zodat het ook voor iedereen beter te begrijpen is. Wat je ook doet: Zit niet stil! Daag jezelf uit, hoe insignificant het uitlezen van een boek ook mag lijken. Je weet immers nooit welk woord, zin of hoofdstuk je raakt en je het antwoord kan geven op een brandende levensvraag, waar jij al jaren naar op zoek bent.
“Zoek en Gij zult vinden…” zei niemand minder dan Jezus Christus ooit.
Ishvara Pranidhana, of Overgave aan God: Dit vereist dat je je eigen ego loslaat en je overgeeft aan een hogere kracht. Dit kan ook betekenen dat je de gevolgen van je acties aan het universum of het goddelijke overlaat.
Overgave. Hoeveel mensen in de wereld hebben hier moeite mee?
Er wordt je sinds kleins af aan namelijk geleerd dat wanneer je ALLES geeft dat je in je hebt, je doelen in het leven zult behalen. Maar… wat als iets niet voorbestemd is? Of dat je niet genoeg talent beschikt? Of dat je niet slim genoeg bent? Of… omdat simpelweg niet in het juiste milieu geboren bent?
Sri Krishna zegt tegen Arjuna in de Bhagavad Gita dat je slechts recht op het verrichten van het werk… maar absoluut NIET de vruchten ervan!
—
कर्मण्येवाधिकारस्ते मा फलेषु कदाचन |
मा कर्मफलहेतुर्भूर्मा ते सङ्गोऽस्त्वकर्मणि || 47 ||
karmaṇy-evādhikāras te mā phaleṣhu kadāchana
mā karma-phala-hetur bhūr mā te saṅgo ’stvakarmaṇi
Bhagavad Gita: Chapter 2, Verse 47
Vertaald:
Je hebt het recht om je voorgeschreven taken uit te voeren, maar je hebt geen recht op de vruchten van je daden. Beschouw jezelf nooit als de oorzaak van de resultaten van je activiteiten en hecht je niet aan non-activiteiten.
Het loslaten van je ego, dus het door jezelf opgelegde en beïnvloedde zelfbeeld door de maatschappij, media, familie, vrienden, genoten educatie, religie en meer, is een reden dat je o.a. vast komt te zitten in je (spirituele) groei.
Ego is in principe niet slecht, want we hebben het nodig zodat we kunnen ONDERSCHEIDEN wat we juist wel en niet zijn. Oftewel: Keuzes kunnen maken dus, die de kwaliteit van je leven bevorderen. Het zit’m dus in de IDENTIFICATIE met het ego wat ons problemen oplevert. Wanneer je bijvoorbeeld je hele leven lang bij de Politie hebt gewerkt en je tot je 67e hebt opgewerkt tot Commissaris, dan komt er een dag wanneer je met pensioen gaat. Betekenende dat iemand anders, jonger dan jou, staat te trappelen om jou weg te zwaaien! Als je eenmaal thuis komt te zitten en vervolgens nog steeds denkt dat je die functie draagt, dan heb je je identiteit, je eigenwaarde te veel gehecht aan die desbetreffende functie. Dit beroep BEZAT je tijdelijk, maar BEN je natuurlijk niet in de essentie. De Buddha vertelde al dat het LIJDEN van de mensheid start wanneer een mens zich te veel hecht aan de tijdelijke identificatie van een illusie.
De oplossing vraag je? Simpel. Let it go! Let it goooohoooo!
Niyama's: 100% PUUR. 100% JIJ.
De Niyama-concepten komen uit oude Indiase spiritualiteit en filosofie. Ze worden genoemd in veel spirituele teksten, zoals de Veda’s en de Upanishads, en Patanjali heeft ze uitgewerkt in zijn Yoga Sutra’s. Hoewel de Niyama’s een deel uitmaken van de yogische traditie die al duizenden jaren oud is, zijn ze nog steeds relevant in de huidige tijd. Dit komt, ondanks het feit dat we vandaag de dag helemaal ondergedompeld zijn in social media, smartphones, Crypto currencies en A.I., wij nog altijd steeds bestaan uit dezelfde substanties als duizenden jaren geleden. Oftewel: vlees, botten en bloed.
De Niyama’s zijn gericht op maar liefst vijf elementen die, wanneer ze allemaal bewust worden opgevolgd, ze 100% gaan leiden naar een stabielere jij. Een evenwichtig persoon dat altijd kan rekenen op een frisse basis bestaande uit een stabiele kern waarop je kunt terugvallen wanneer het leven even niet zo gaat zoals je geplant had. Kortom: de Niyama’s leren je zelfdiscipline voor je geest, lichaam en emoties. Maar bovenal leren de Niyama’s je het belangrijkste van allemaal: Respect voor jezelf en zelfliefde.
Hoe pas je de Niyama's praktisch toe in je leven?
De Niyama’s zijn diep geworteld in Indiase spiritualiteit en filosofie. Ze beginnen in de Veda’s, de oudste religieuze teksten van India, en worden uitgewerkt in verschillende Upanishads en andere spirituele geschriften. Om een systematische kijk op yoga te ontwikkelen, verzamelde Maharishi Patanjali deze eeuwenoude kennis in zijn Yoga Sutra’s. Patanjali, die leefde van 500 v.Chr. tot 400 n.Chr., wordt beschouwd als de vader van de klassieke yoga. Vandaar dat je bij (vrijwel iedere YTT (Yoga Teacher Training), ongeacht waar je deze volgt, het boek standaard in het curriculum zit. Zijn Yoga Sutra’s vormen de basis voor de moderne vorm van yoga.
Hoewel de Niyama’s al heel lang bestaan, zijn ze nog steeds relevant in de huidige wereld en kunnen ze ons helpen om in harmonie met elkaar en met onszelf te leven. Het boek zelf kan soms lastig te begrijpen zijn, wat het heeft te danken aan haar korte, cryptische schrijfstijl. Dit komt, doordat er toentertijd uiteraard geen boekendruk was uitgevonden en alles oraal werd doorgegeven.
Hierbij was het alleen maar makkelijker te onthouden wanneer de zinnen kort, krachtig en bondig waren (maximaal bestaande uit maar liefst zes woorden!) en op deze manier doorgegeven werden middels leringen.
Hoe pas je de Niyama's praktisch toe in je leven?
Niyama in je leven toepassen betekent niet dat je rigoureuze veranderingen moet doorvoeren. Het gaat om kleine, bewuste dingen die je elke dag kunt doen om je geest te kalmeren en in evenwicht te brengen. Hier zijn enkele bruikbare manieren om Niyama in je leven in te passen:
Shaucha, of reinheid: Begin je dag met een eenvoudige schoonmaakroutine, zoals het schoonmaken van je huis en het douchen. Om je geest te ontdoen van negatieve gedachten, meditatie of ademhalingsoefeningen doen. Let ook op wat je eet en drinkt, en kies voor voedsel dat je lichaam en geest voedt.
Santosha, wat staat voor tevredenheid: Ervaar dankbaarheid door elke dag een moment te nemen om na te denken over de dingen waarvoor je dankbaar bent. Probeer te accepteren dat je niets kunt veranderen en concentreer je op het goede in elk scenario. Denk eraan dat geluk afhangt van je innerlijke houding, niet van externe factoren.
Tappas, of zelfdiscipline: Zelfs als het moeilijk wordt, stel doelen voor jezelf en werk er regelmatig aan. Wees vastberaden en volhardend, of het nu gaat om gezonde gewoonten, yoga of meditatie. Wees niet bang om jezelf uit te dagen en verder te gaan dan waar je je thuis voelt.
Svadhyaya, ook wel zelfstudie genoemd: Bestudeer jezelf door een dagboek bij te houden. Lees spirituele boeken en teksten. Ze kunnen je inspireren om dieper in jezelf te kijken. Sta stil bij wat je doet en denkt en zoek manieren om jezelf te verbeteren.
Ishvara Pranidhana, of Overgave aan God: Denk na over overgave en loslaten. Vertrouw op een hogere macht, het universum of je innerlijke wijsheid in plaats van alles in je leven onder controle te houden. Ongeacht de uitkomst, wees dankbaar voor de reis.
Niyama in een notendop
De Niyama’s zijn de fundamentele principes voor spirituele ontwikkeling en persoonlijke groei. Ze dragen bij aan onze manier van leven die overeenkomt met onze ware natuur en diepere waarden. Door Niyama te beoefenen, krijgen we innerlijke zuiverheid en discipline, wat ons helpt om negatieve gewoonten en patronen los te laten. Hierdoor schep je dus ruimte voor nieuwe gezonde gewoonte creatie, waarbij je eerst jezelf helpt te her-scheppen eigenlijk, waardoor je ook echt daadwerkelijk jouw eigen en unieke stempel kan achterlaten op de maatschappij!
Het is mogelijk om Niyama te beschouwen als de dagelijkse praktijk van zelfzorg, zelfonderzoek en spirituele toewijding. We bouwen een stevig fundament voor innerlijke vrede en harmonie door deze principes in ons leven te integreren. De Niyama’s helpen ons dichter bij ons ware zelf te komen en ons naar een hoger niveau van bewustzijn te leiden. Het gezegde: ‘Eerst voor jezelf leren zorgen, voordat je voor een ander kunt zorgen’, is dus eigenlijk (kort door de bocht gezien) de opsomming in één zin voor Niyama!
Een juweel voor in je boekenkast.
Het boek ‘De Yoga Sutras van Patanjali’, zijn volop verkrijgbaar in standaard paperback of iets luxere hardcover versies verkrijgbaar. Maar wist je ook dat er exemplaren zijn die voelen, ruiken en eruit zien als juweeltjes voor in je boekenkast? En daarbij ook nog 100% ecologisch vervaardigd zijn?
Stap in de wereld van Vedic Cosmos! Dit familiebedrijf zit gevestigd in Zuid-India; Tamil Nadu om precies te zijn. Zij produceren diverse boeken over de Vedische wijsheid, zoals: De Bhagavad Gita, De Ramayana, De Guru Gita en De Yoga Sutras van Patanjali!
Alle boeken komen met een speciaal ontworpen boek-vormgegeven houten box, waarbij er gebruik is gemaakt van maar liefst drie verschillende houtsoorten:
- Esdoornhout
- Walnotenhout
- Eikenhout
Ook is de houten box aan de buitenzijde vormgegeven met kleurrijke illustraties, zodat je altijd getriggerd wordt om de inhoud van het boek te lezen, wat overigens veel meer tot leven komt dan bij een normaal boek het geval is!
In dit boek kun je de originele Sanskrit verzen terugvinden, hun vertaling in het fonetisch en hiervan ook de vertaling in het Hindi (Devanagri) en Engels, zodat het begrijpbaar is voor iedereen.
Om dit artistieke boek een langere houdbaarheid te geven, werd er gebruik gemaakt van speciaal zuur-vrij papier, afkomstig van duurzame Europese bossen. De gehele editie is als laatste ook nog eens geprint met milieuvriendelijke vegetarische inkt, gemaakt vanuit natuurlijke Japanse ingrediënten!
Wat het geheel helemaal afmaakt zijn de Swarovski diamantjes die de cover van de boeken versieren, de goudkleurige folieranden om de wervelkolommen, de gouden vergulde hoek-clips en de unieke laser-vervaardigde goudkleurige boekenleggers!
Waarom zou je De Yoga Sutras van Patanjali willen kopen?
✅ Een juweel voor in de boekenkast,
✅ Geschikt als cadeaugeschenk op verjaardagen, bruiloften en (Hindoeïstische)feestdagen,
✅ Vervaardigd met duurzame Europese bossen,
✅ Voor ALLE teksten en illustraties is vegetarische Japanse inkt gebruikt,
✅ Compleet met zeer unieke en fraaie goudkleurige metalen boekenlegger,
✅ 100% geproduceerd in India, waarbij het voldoet aan de meest strenge keuringseisen, zoals: Tüv Rheinland certificaat (ISO 9001:2015) en FSC C125048,
✅ De spirituele content van dit boek komt veel meer tot leven en belevenis, dankzij unieke vervaardiging van het boek.
Verschillende edities: Luxe. Luxer. Insanely Luxe!
Klanktherapeut | Coach | Yogi (200RYT)
Yoga. Hindoeïsme. India. Sound Healing.
Ok, en een snufje Boeddhisme op z'n tijd.
Voor deze onderwerpen kun je mij s'nachts (graag een beetje teder) wakker maken!
Ik zegen mijn tijd hier op Moeder Aarde via mijn eigen ondernemingen: Zentastic Vibes, HappyZenHeart en Bonsai Blossom Pictures waarbij ik ook nog Hindi als derde taal aan het leren ben.
You may also like
Klanktherapie en Kaarten decks
Sound Healing artikel: Sound Healing en Tarotkaarten – Is het gebruik van kaartendecks een toegevoegde waarde bij klanktherapie?
Hoe gezond is geluid tijdens een basketbalwedstrijd?
Piepende zolen van Jordans, het meedogenloze gebonk van de bal op het parket en het gezoem van de buzzer… en niet te vergeten: KNETTERHARD gejuich na iedere score, ondersteund door het gebler van de vaste omroepsmeneer… Aaaahhh… er valt niet …