Back

Blog #2 Koop je een handgemaakte klankschaal of machinaal?

Klankschaal. Metalen klankschaal. Tibetaanse klankschaal. Handgemaakte klankschaal. Medicijn klankschaal. Singing Bowl. Machinale metalen klankschaal.

Sinds de ontdekking van deze mysterieuze klankschalen rondom 1950, tijdens de inval van China op Tibet, heeft de klankschaal hier in het Westen een kleine evolutie zelfs meegemaakt. Ik kan me voorstellen dat je wel eens van een klankschaalmassage of sound bath hebt gehoord. Misschien ooit zelfs een klanksessie ervaren zelfs! Nu ben je zover gekomen dat je graag een klankschaal voor jezelf wilt aanschaffen. Wellicht om soms met klank te mediteren of gewoon als decoratie in huis wilt hebben. als sjiek ogende plantenbak fungeert een gemiddelde klankschaal ook erg goed, kan ik je uit eigen ervaring vertellen… maar dat is een verhaal voor een andere keer! 

In deze blog wil ik het graag hebben over het verschil tussen handgemaakte klankschalen versus machinaal gefabriceerde klankschalen. Want voor beiden valt namelijk wat goeds en minder goeds te zeggen. CLOOOOIIIINNNGGGG! Here we go!

Handgemaakte klankschalen: Een klusje vol geweld

Ploegen, zweten, aangespannen spieren en veel geweld. Ik heb zelf het proces (nog) nooit jammergenoeg mogen aanschouwen met eigen ogen, maar ik kan me ongetwijfeld voorstellen dat dit mogelijke elementen kunnen zijn die komen kijken bij het fabriceren van een handgemaakte klankschaal. Deze klankschalen worden ook wel Tibetaanse klankschalen genoemd. Dit komt doordat toen China omstreeks 1950 Tibet binnenviel, er vele Tibetaanse monniken werden verdreven van hun vredige habitat. Kloosters dus. Om hunzelf te kunnen voorzien van eerste levensbehoeften, werden ze vaak ‘omgeschoold’ tot klankschalenverkopers. De bekende term Tibetaanse klankschaal, komt dus hoogstwaarschijnlijk hier vandaan. Het heeft dus (helaas) niets te maken met mysterieuze werkwijzen of magie waarmee de klankschalen verwekt werden. Maar als je het mij vraagt bekt het ook gewoon lekkerder: Tibetaanse klankschaal in plaats van klankschaal. Klinkt zo… gewoontjes! Maar afijn, ik dwaal af…

Handgemaakte klankschalen worden vooral in Nepal en India gemaakt door middel van een intens arbeidsintensief proces, waarbij ik ooit gelezen had dat het ongeveer rond de 4(!) uren duurt om één willekeurige klankschaal te produceren! Elke klankschaal wordt zorgvuldig in de juiste vorm gehamerd, waarbij diverse stadia doorlopen worden om de juiste vorm en een zuivere toon te verkrijgen. Voor het hele verhaal (inclusief bijbehorende video!) kun je op deze pagina lezen: Sound Healing Instrumenten: Hoe worden handgemaakte Tibetaanse klankschalen gemaakt?

Hoe herken je een handgemaakte klankschaal?

Let’s get to the nitty gritty part, will ya? Laten we eerst kijken naar het uiterlijk van een gemiddelde handgemaakte Tibetaanse klankschaal: Het heeft vele deukjes die zich verspreiden over de gehele basis (onderkant) en body van de klankschaal. Deze deukjes zijn uiteraard het resultaat van de vele hamerslagen op de schaal zelf. Hiernaast kun je zien dat de bovenrand van de klankschaal, ook wel ‘rim’ in het Engels genoemd erg oneven verloopt. Kortom: De diameter is niet pietje precies te meten, dankzij de vele oneffenheden. Dit is wederom het resultaat van hamergeweld om de vorm vorm te geven. Deze ‘imperfecties’ geven juist iedere handgemaakte klankschaal haar unieke identiteit; geen enkele handgemaakte klankschaal is dus namelijk hetzelfde! 

Naast het uiterlijk is de kwaliteit van het geluid dat de klankschaal kan produceren uiteraard het belangrijkste. Niemand zit immers te wachten op een zeer fraai uitziende klankschaal dat klinkt als een dronken kraai wanneer je het aanslaat. De oneffenheden zorgen namelijk ook voor de juiste toon wanneer je er met je klopper tegenaan slaat. En dan vooral de lengte (tijdsduur) van het resoneren van de klankschaal! De meeste handgemaakte klankschalen produceren klanken die wel na kunnen resoneren tot bijna 4 minuten! Alhoewel dit uiteraard verschilt van de diameter van de desbetreffende klankschaal; Hoe kleiner de klankschaal, hoe hoger de toon, hoe groter de klankschaal, hoe zwaarder de toon. Hogere tonen (kleine klankschalen dus) worden vaak gebruikt om meer energie op te wekken bij jezelf en lagere tonen (grotere en zwaardere klankschalen dus) worden ingezet om juist beter te kunnen ontspannen om vervolgens naar binnen jouw eigen stilte op te zoeken.

Als laatste, als je je ogen sluit en goed, heel goed luistert wanneer je klankschaal hebt aangeslagen, hoor je maar liefst 3 tonen! Een hogere boventoon, een middentoon en een zwaardere ondertoon. Deze drie lagen qua geluid, zijn het resultaat van de verschillende legering aan metalen waaruit een handgemaakte klankschaal is gemaakt. Namelijk: goud, zilver, koper, kwik, lood, ijzer en tin.

Hoe herken je een machinaal gemaakte klankschaal?

Van een handgemaakte klankschaal wordt wel eens op webshops verteld of door straatverkopers, wanneer je zelf in Nepal of India bent, dat ze ‘exclusively 100% hand made zijn… my friend!‘. Maar pas hiermee op, want vaak is dit niet het geval. Zo was ik in 2018 in Rishikesh, India tijdens mijn YTT (Yoga Teacher Training) bij een kraampje aangekomen waar de beste man zeer fraai ogende chakra klankschalen verkocht. Ik kocht er eentje, maar de volgende dag zag de beste man mij al op hoge poten terugkomen omdat ik moest toegeven aan mijn verzameldrift en persé ALLE 7 CHAKRA SINGING BOWLS moest aanschaffen, anders was de serie niet compleet en kon ik in Nederland niet genoeg indruk maken op familie, kennissen en vrienden die 1 a 2 keer per jaar op bezoek kwamen! Zucht…

De beste verkoper keek mij nog een laatste keer aan met zijn lieftallige Rupee-tekende oogjes, voordat hij de deur sloot. RINKELDEKINKEL! BOIIIIIINGGG! KLING! en KLANG! Met gefronste wenkbrauwen van omstanders om mij heen, liep ik al waggelend met 7 klankschalen in witte marktkraamzakjes, inclusief kikkerglimlach op mijn gezicht, terug naar de ashram. Trots op mijn exclusively-100%-hand- made-singing-bowls-from-my-friend!‘, kwam ik er thuis in Rotterdam achter dat ze toch écht machinaal gefabriceerd waren met een mooi likje chakra verf overal op. 

Maar waarom is dit nu zo erg om machinaal ontsproten klankschalen te kopen? Nou… eigenlijk is het helemaal niet erg, maar het desbetreffende doel van de machinaal gemaakte klankschalen verschilt nogal van handgemaakte klankschalen! Kwam ik later achter dus.

Het verschil zit’m toch echt in de gladheid van de schaal zelf. Machinaal gemaakte klankschalen zijn super smooth; er zitten geen deukjes in whatsoever. Uiteraard zijn deze klankschalen niet het slachtoffer geweest van hamergeweld, dus de deukjes ontbreken. Ook is de bovenrand van de klankschaal even aan elkaar, dus er zitten geen oneffenheden in. Wanneer je de klankschaal aanslaat, dempt het geluid binnen 15 luttele seconden al weg. En er zit maar één enkele toon in, zonder echte boven- of ondertoon. Bovendien zijn machinaal vervaardigde klankschalen gemaakt van aluminium of messing en hebben ze één enkele vaste toon.

Waarvoor gebruik je beide klankschalen precies?

Hier kan ik heel accuraat, kort en krachtig over zijn: Waarvoor gebruik je handgemaakte klankschalen en waarvoor gebruik je machinaal vervaardigde klankschalen precies?

Handgemaakte klankschalen komen het beste tot hun recht bij klankschaalmassages, sound baths en klankmeditaties. Kortom: alles wat te maken heeft met het helen van je lichaam, geest en emoties.

Machinaal gemaakte klankschalen komen het beste tot hun recht bij concerten en festivals. Kortom: evenementen waarbij het puur gaat om het genieten van bepaalde klanken in plaats van genezen of verzachten.

DIENSTVERLENINGEN: WAARVOOR KUN JE BIJ MIJ TERECHT?

KLANKMASSAGES 💆 : Last van langdurige stress in je lichaam? Laat de helende klanken de pijn verzachten.

KLANKMEDITATIE 🧘 : Meditatie volgens yoga principes met een vleugje helende klanken!

SOUND JOURNEY 🧭 : Reis naar verre oorden met de snelheld van helende klanken!

WORKSHOPS 📚 : Maak kennis met het universum van helende klanken, good vibes en gezond geluid!

Klanktherapeut | Coach | Yogi (200RYT)

Yoga. Hindoeïsme. India. Sound Healing.
Ok, en een snufje Boeddhisme op z'n tijd.

Voor deze onderwerpen kun je mij s'nachts (graag een beetje teder) wakker maken!

Ik zegen mijn tijd hier op Moeder Aarde via mijn eigen ondernemingen: Zentastic Vibes, HappyZenHeart en Bonsai Blossom Pictures waarbij ik ook nog Hindi als derde taal aan het leren ben.