Back

Klanktherapie en Kaarten decks

Orakelkaarten. Strategiekaarten. Coachingkaarten. Affirmatiekaarten. Tarotkaarten.

Vaak zie je minimaal één van bovenstaande kaarten deck sets tijdens coachingsessies of therapiesessies. Op de één of andere manier wordt je haast onmiddellijk getriggert door de vormgeving van bepaalde kaarten. Neem bijvoorbeeld een gemiddelde tarotkaart; ook al weet je niet wat de desbetreffende getrokken kaart betekent, wat je wel direct voelt is dat het een diepe betekenis heeft. En deze betekenis heeft rechtstreeks een bepaalde connectie op jouw leven momenteel.

Waarom zou een gemiddelde (klank)therapeut of coach kaarten gebruiken voor hun cliënten? Welke kaarten zijn er allemaal? En welke kaarten deck sets gebruik je voor welk doel?

Klanktherapie: Wat is het precies?

Ok. First things first. Een van de vele alternatieve vormen van geneeskunde is klanktherapie, ook wel sonotherapie of geluidstherapie genoemd. Zoals de naam dus in feite al impliceert, maakt klanktherapie gebruik van muziek en geluid om fysieke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid te verbeteren en te herstellen. Het idee achter klanktherapie is dat geluidstrillingen een diepgaand effect hebben op het menselijk lichaam, waaronder organen, cellen, energiecentra (chakra’s) en het zenuwstelsel, dankzij de vele en verschillende sound healing instrumenten die er worden gebruikt.

Klanktherapie bevordert bepaalde gezondheidsvoordelen door verschillende geluidsfrequenties, tonen, ritmes en patronen te gebruiken. Het gezonde geluid wordt geproduceerd door instrumenten, zoals: De welbekende metalen Tibetaanse klankschalen, Chinese gongs, tingha’s, kristallen klankschalen, wind chimes, energy chime bars, rain sticks en veel meer. Uiteraard is de menselijke stem ook een instrument dat ingezet kan worden, mocht je niet zo vals als een dronken kraai klinken als ikzelf natuurlijk! Denk eerder dat de gemiddelde cliënt inspant in plaats van ontspant. Maar ook bepaalde natuurgeluiden kunnen ingezet worden of serene muziek, direct het bewustzijn te laten onderdompelen in gezondere sferen.

Klanktherapie heeft tot doel het natuurlijke vermogen van het lichaam te genezen te ondersteunen en te versterken, stress te verminderen, emotionele spanningen los te laten, de geest tot rust te brengen en een gevoel van welzijn en heelheid te creëren. Hierdoor is klanktherapie dus uitermate geschikt als een populaire aanvulling op andere medische behandelingen en wellnessbehandelingen!

Kaarten gebruiken tijdens klanktherapie.

Klanktherapie is veel meer dan slechts je lichaam en geest overgeven aan het helende klanken van de instrumenten, waarbij je aan het einde van de dag je volledig stressvrij en ontspannen voelt. Je kunt het ook gebruiken om op onderzoek uit te gaan naar het jezelf laten verlossen van (oud)trauma. Waar komen bepaalde (ongezonde) gedragingen vandaan? Waarom word je juist getriggerd door het ene, maar niet door het andere? Waarom voel je je nog steeds niet voor de volle 100% gelukkig en content? Waarom kom je maar niet vooruit in het leven? Waarom kun je de dood van een geliefde maar niet verwerken? En waarom blijf je maar in die ongezonde relatie? Of dit nu met een lover, vriendengroep of op zakelijk gebied is.

Klanken kunnen onverwachte gevoelens en sterke emoties naar boven komen laten drijven. Emoties en gevoelens waarvan je soms niet eens wist dat ze nog bestonden of juist invloed hebben op jouw leven momenteel! Dit komt omdat de sound healing instrumenten letterlijk en figuurlijk oud zeer lostrillen!
Maar soms weet je ook niet zo goed wat je nu met deze losgekomen gevoelens en emoties moet doen! Ok, ze zijn er nu. Je erkent het. En… wat nu? Hoe moet je er mee omgaan? Het wegstoppen of negeren heeft uiteraard een averechts effect op je geluksgevoel in het leven. Dus is er maar één manier… Het erkennen, het confronteren (zien wat het echt is) en als laatste: het omarmen. Hoe je het ook wend of keert; Het is nu eenmaal een onderdeel van wie jij bent. En het mag er ook zijn.

Kaarten kunnen je helpen als leidraad met deze vers losgetrilde oude trauma’s, zodat je richting krijgt en een steuntje in de rug. Zo zijn er diverse kaartensets die ik vaak raadpleeg, mochten cliënten er behoefte aan hebben.

Kaarten gebruiken tijdens klanktherapie.

Welke kaarten decks gebruik ik regelmatig tijdens mijn klanktherapieën en klankmeditaties?

#Tarot: Rider Waite en Siddhartha Tarot
De alom bekende Rider Waite is een klassieker van jewelste, 
dat ontworpen is door Arthur Edward Waite en Pamela Colman Smith. Het bestaat uit 78 kaarten, waarvan 22 vallen in de Grote Arcana en 56 in de Kleine Arcana. Elke kaart heeft afbeeldingen en symbolen die een diepe symboliek en betekenis vertegenwoordigen. Dit deck wordt vaak gebruikt voor toekomstvoorspelling, meditatie, zelfreflectie en spirituele begeleiding. De gebruiker kan verschillende aspecten van het leven leren kennen, zoals liefde, carrière, relaties en persoonlijke groei, dankzij de rijke symboliek van de archetypische afbeeldingen op de kaarten.
Op dit deck zijn vele variaties gemaakt, zoals onder andere ook eentje met een Boeddhistische invalshoek, genaamd Siddhartha Tarot. Uiteraard vernoemd naar Siddhartha Gautama, de Indiase Hindoe prins die wegliep uit zijn comfortabele leventje in het paleis en op zoek ging naar de zin des levens en een oplossing te vinden voor het lijden van de mensheid. Uiteindelijk werd hij verlicht en kreeg hij de titel De Buddha, wat degene die verlicht is betekent.

#2 Emotie Meesters
Dit kaarten deck is een product van Nederlandse bodem, bedoeld om mensen te helpen hun emoties beter te begrijpen en te beheersen. Het spel bestaat uit kaarten die verschillende emoties weergeven, zoals vreugde, verdriet, boosheid en angst. Elke kaart is anders en bevat oefeningen voor het omgaan met emoties zoals ademhaling, zelfreflectie of communicatie. Het doel van het deck is om de gebruiker bewust te maken van zijn gevoelens, hem te helpen emotionele intelligentie en veerkracht op te bouwen en zijn emoties te identificeren en te communiceren. Emotie Meesters kan worden gebruikt voor zelfreflectie, therapie of als educatief hulpmiddel in groepsinstellingen zoals onderwijsinstellingen en therapeutische praktijken.

#3 Hindoeïstische kaarten: The Gita deck
De Bhagavad Gita, een belangrijk spiritueel hoofdstuk uit het Hindoeïsme, is de basis voor “The Gita Deck”, een set van maar liefst 30 kaarten. Elke kaart bevat een vers uit de Bhagavad Gita, samen met uitleg en interpretatie. Het is bedoeld om spirituele begeleiding te bieden, persoonlijke ontwikkeling te bevorderen en de wijsheid van de oude Indiase filosofie te integreren in de moderne samenleving. De kaarten kunnen worden gebruikt voor contemplatie, meditatie, inspiratie voor dagelijkse reflectie of hulp bij het nemen van beslissingen. The Gita Deck is ideaal voor spirituele beginners en gevorderden, omdat het een eenvoudige manier biedt om de diepgaande lessen van de Bhagavad Gita te bestuderen en toe te passen in het dagelijks leven.

To card or not to card? That's the question.

Soms als Klanktherapeut of Coach, weet ik ook eventjes niet meer soms waar heen te moeten gaan met een client. Inspiratie, ervaring, kennis en (eigen of verkregen) wijsheid is dan ook ver te zoeken op zulke momenten. Om optimaal gebruik te maken van zowel mijn tijd als die van mijn cliënt, is het standaard inzetten van een bepaald kaarten deck, een zeer handige troef om het gesprek in leven te houden en niet dood te laten bloeden!

Het mooie van zowel tarot kaarten, de emotiekaarten en de kaarten gebaseerd op de Bhagavad Gita, is dat ze multifunctioneel inzetbaar zijn. Wil je gewoon een gesprek starten? Laat ze een kaart trekken. Zit je vast in bepaalde emoties met je cliënt? Laat ze een kaart trekken. Heeft je cliënt advies nodig met een belangrijke keuze in het leven? Laat ze een kleine tarot reading krijgen.

Voor alle gevallen die te maken hebben met emoties, oud trauma, levenskeuzes, doelen behalen of juist inspiratie zijn kaarten inzetbaar. Het mooie is dat het ook heel erg down to earth ingezet kan worden, zonder dat het zweverig en ongrijpbaar wordt. Het is in feite alleen maar een win-win situatie waarbij zowel de theapeut/coach alsmede de cliënt als winnaars over de streep vandaan komen.
De andere kant van de medaille is uiteraard dat je de kaarten tomeloos in gaat zetten, zodat je sessie er uiteindelijk afhankelijk van gaat worden en niet meer leunt op de expertise en vaardigheden van de desbetreffende therapeut/coach zelf! Dus mijn advies luidt dan ook om kaarten in te zetten en te zien voor wat het daadwerkelijk is: een assisterend hulpmiddel om de sessies tussen therapeut/coach en cliënt stromend en levendig te houden!

DIENSTVERLENINGEN: WAARVOOR KUN JE BIJ MIJ TERECHT?

KLANKMASSAGES 💆 : Last van langdurige stress in je lichaam? Laat de helende klanken de pijn verzachten.

KLANKMEDITATIE 🧘 : Meditatie volgens yoga principes met een vleugje helende klanken!

SOUND JOURNEY 🧭 : Reis naar verre oorden met de snelheld van helende klanken!

WORKSHOPS 📚 : Maak kennis met het universum van helende klanken, good vibes en gezond geluid!

Klanktherapeut | Coach | Yogi (200RYT)

Yoga. Hindoeïsme. India. Sound Healing.
Ok, en een snufje Boeddhisme op z'n tijd.

Voor deze onderwerpen kun je mij s'nachts (graag een beetje teder) wakker maken!

Ik zegen mijn tijd hier op Moeder Aarde via mijn eigen ondernemingen: Zentastic Vibes, HappyZenHeart en Bonsai Blossom Pictures waarbij ik ook nog Hindi als derde taal aan het leren ben.