Back

Blog #4 Hoe gezond is geluid tijdens een basketbalwedstrijd?

Piepende zolen van Jordans, het meedogenloze gebonk van de bal op het parket en het gezoem van de buzzer… en niet te vergeten: KNETTERHARD gejuich na iedere score, ondersteund door het gebler van de vaste omroepsmeneer… Aaaahhh… er valt niet boven een potje entertainment in de vorm van een Amerikaanse basketbalwedstrijd van het hoogste niveau: de NBA (National Basketball Association).

Maar wat doet een artikel over basketbal nu weer op deze website over… over Sound Healing en yoga? 

Lees verder en gij zult vinden.

Sound Healing en basketbal hebben 1 ding gemeen.

Basketbal is, in mijn beleving, hetzelfde als Sound Healing: een gezonde verslaving. Er gaat geen dag voorbij wanneer ik niet naar de uitslagen, samenvattingen en Amerikaanse discussieprogramma’s kijk en luister. Al schreeuwend en tierend, de één nog meer schuimbekkender dan de ander, verkondigen sportjournalisten hun mening over wie bijvoorbeeld de beste basketballer van de wereld is: Kobe Bryant, LeBron James of Michael Jordan. Hun dasspeld microfonen en cameralenzen worden nog niet ondergespat door hun opborrelde consumptie, wat mij al snel doet denken aan een actieve vulkaan.
Daarentegen, gaat er ook geen dag voorbij dat ik niet even naar mijn (nog steeds groeiende) collectie van Sound Healing instrumenten bewonderend tuur, eventjes tegen ze praat of luisteren naar ontspannende klanken van de handpan. Ondanks het feit dat deze twee werelden mijlenver uit elkaar liggen qua belichaming en beleving: basketbal is inspanning – sound healing is ontspanning, basketbal is prestatiegericht – sound healing is overgave (van het ego), basketbal is hyperactief – sound healing passief hebben deze twee uitersten tóch één ding gemeen… namelijk: GELUID!

Niet om op te scheppen, maar ik doe het lekker toch, ben ik vanaf mijn 23e levensjaar naar maar liefst 15 NBA basketbalwedstrijden geweest, waarbij Madison Square Garden (totaal niet bescheiden genoemd): Het Mekka van Basketbal wordt genoemd. De beleving is net een circus van jewelste! Na vier bezoekjes naar het huis van de New York Knicks, verlang ik nog altijd naar meer. Op die koude winteravond in februari 2007 pinkte ik zelfs een traantje weg bij het zien van ‘mijn Knicks’ tijdens de spelers introductie. Uiteraard waren de beelden erg spectaculair in combinatie met de gehele atmosfeer met rond de 19.500 gretige fans, maar wat erg op mijn emoties speelde was het ondersteunende geluid bij de beelden gepaard met de vocale ondersteuning en goedkeuring van de bezoekers. 
Sound Healing in de vorm van een overheerlijk Sound Bath, een Sound Journey of een Klankmassage doet ook jezelf openen naar jouw emoties toe. Zonder dat je het misschien stiekem wilt toelaten, waarbij het menselijk ego vaak de boosdoener van is. Geluid is een RELEASE, een ware bevrijding dus van opgekropte emoties in de vorm van (oud) trauma, irritaties en boosheid. Althans, als je je opent naar geluid toe, zal het dit effect voor je lichaam, mind en emoties kunnen betekenen. Loslaten bij Sound Healing is key dus!

Beetje hard. Hard. Harder. Hardst. Hardstetetet.

Ok, leuk en aardig al dat grootdoenerij over dat je bij verschillende basketbalwedstrijden in Amerika bent geweest. Maarre… kom nou eens met interessante wetenschappelijke feitjes dan! Afijn, laten we eens kijken wat een mens minimaal kan horen en wat een mens maximaal kan horen.

Alright, laten we bij het begin beginnen en het hebben over de basis van geluid. Geluid wordt vaak gezien als een golf, ook wel een (sound)wave in het Engels genoemd. Deze golf van geluid, verplaatst zich als bewegende lucht wat onze oortrommels vervolgens opvangen, waarna het om wordt gezet in chemische vorm om uiteindelijk als elektrische impulsen al reizend door onze hersenpan.
Deze geluidsgolven worden gemeten in cycli per seconde, oftewel: 1 cycli per seconde wordt vertaald als 1 Hertz (Hz.). Extreem langzame geluidsgolven uiten zich vooral als lage en diepe bass geluiden, terwijl snelle geluidsgolven zich als hoge en scherpe geluiden uiten.

Dit gezegd hebbende, is het nog handig om te weten dat de meting van geluid frequencies worden genoemd. Oftewel: Hertz wordt vertaald als de eenheid van geluidsgolven en frequenties worden vertaald als het aantal herhalingen van zo’n Hertz cycli (kwantiteit). Maar wat hoort een gemiddeld mens dan precies?

Volwassenen horen tussen de 16Hz. en 16.000Hz.
Kinderen horen tussen de 16Hz. en 20.000Hz.

Naarmate we ouder worden, horen we in de hoogte dus steeds minder en minder. Dit is trouwens een natuurlijk fenomeen onder ons aardebewoners en vooral mannen, dus wees niet bang wanneer je je vrouw soms niet meer hoort foeteren op jou. Zie het dus als een zegen!

Ok, dat was een grapje van mij dus (nou ja, stiekem eigenlijk weer niet!) maar om eventjes een vergelijking te maken om ons gehoor in perspectief te krijgen: Onze vinnige dolfijnen-vrienden kunnen wel tot 180.000Hz.(!) horen. Dat is dus bijna 20 keer ons maximaal gehoorvermogen als mensen!

De intensiteit oftewel het volume wordt weer gemeten als decibel (db), vernoemd by the way naar Alexander Graham Bell, je weet wel, toch? Om het overzicht van geluid compleet te maken, is hieronder een schema te vinden van veel gehoorde geluiden op onze planeet:

  • 120 db: Drempel van ons pijnverdraging
  • 115 db: Motorkamer van een gemiddeld schip
  • 110 db: Laag vliegend vliegtuig
  • 105 db: Luide rockmuziek
  • 100 db: Metro
  • 95 db: Motor(fiets)
  • 90 db: Luidruchtige fabriek of een luid orkest
  • 85 db: Veel verkeer op de weg
  • 80 db: Fabriek of een gemiddelde auto
  • 75 db: Stofzuiger
  • 70 db: Normale conversatie met iemand
  • 60 db: Warenhuis
  • 50 db: Een gemiddelde kantoorruimte of de woonkamer
  • 40 db: Stil kantoor of de bibliotheek
  • 30 db: Stille dag op het platteland of een zacht orkest
  • 20 db: Fluisteren
  • 10 db: Zacht briesje
  • 0 db: Drempel/ Start van ons gehoor

    *Bron: The Secrets of Sound Healing (Gepubliceerd: 2008)/ Auteur: Jonathan Goldman

Geluidsniveaus kunnen tijdens een gemiddelde NBA-basketbalwedstrijd variëren, maar ze kunnen gemakkelijk boven de 100 decibel (dB) uitkomen. In bepaalde situaties, vooral tijdens spannende gebeurtenissen zoals dunks, buzzerbeaters of het juicht van het publiek, kunnen de geluidsniveaus zelfs stijgen tot 110 dB. Dit niveau van geluid is vergelijkbaar met dat van een rockconcert of een opstijgend vliegtuig. Het luide publiek van de wedstrijd maakt het spannend, maar het kan ook gehoorschade veroorzaken als er geen gehoorbescherming wordt gedragen. Vandaar zie je ook regelmatig kleine kinderen met oorbeschermers op lopen.

LET'S GO RAPTORS!!! LET'S GO RAPTORS!!! LET'S GO RAPTORS!!!

Van bovenstaande video gaan bij iedere Toronto Raptors fan, basketbalfan of sportfan over het algemeen, de nekharen al overeind van staan. Het gezamenlijke ‘gechant’ van je favoriete sportclub zorgt haast een klein beetje voor een hypnotiserend effect. Maar wat het vooral doet is een gevoel van saamhorigheid scheppen, waarbij je met rond de 20.000 man (en vrouw) sterk staat achter één en dezelfde club. Uiteraard geldt dit niet alleen voor basketbal teams, zoals de Toronto Raptors in dit geval, maar voor alle clubs van allerlei verschillende sporten wereldwijd. 

Mijn conclusie ‘luidt’ dan ook: Geniet van té hard geluid, maar dan met mate. Zoals (bijna) alles in het leven. Behalve wanneer het om de gezonde vibes van Sound Healing instrumenten gaat, want die kun je in feite wel 24/7 om je heen hebben. Maar uiteraard ook weer niet te hard. Of te zacht, want dan hoor je weer niets en heeft het geen enkel effect meer. Afijn. Ik brabbel er momenteel maar een beetje op los. 

Mocht jij een keer in jouw leven de kans krijgen om een professionele sportwedstrijd mee te maken, ga dan vooral naar een basketbalwedstrijd toe: Niet alleen entertainment voor je ogen, maar vooral voor je oren! 

DIENSTVERLENINGEN: WAARVOOR KUN JE BIJ MIJ TERECHT?

KLANKMASSAGES 💆 : Last van langdurige stress in je lichaam? Laat de helende klanken de pijn verzachten.

SOUND BATHS 🛁 : Wil je ‘gewoon’ ontspannen en jezelf laten afspoelen met gezond geluid? Neem een sound bath!

KLANKMEDITATIE 🧘 : Meditatie volgens yoga principes met een vleugje helende klanken!

SOUND JOURNEY 🧭 : Reis naar verre oorden met de snelheld van helende klanken!

WORKSHOPS 📚 : Maak kennis met het universum van helende klanken, good vibes en gezond geluid!

Klanktherapeut | Coach | Yogi (200RYT)

Yoga. Hindoeïsme. India. Sound Healing.
Ok, en een snufje Boeddhisme op z'n tijd.

Voor deze onderwerpen kun je mij s'nachts (graag een beetje teder) wakker maken!

Ik zegen mijn tijd hier op Moeder Aarde via mijn eigen ondernemingen: Zentastic Vibes, HappyZenHeart en Bonsai Blossom Pictures waarbij ik ook nog Hindi als derde taal aan het leren ben.