Back

Genezen met de snelheid van Gezond Geluid

Gelukkig voelen is als een golf van water dat eventjes over je heen spoelt, om vervolgens haar weg weer terug te vinden naar de oceaan, de bron waar zij vandaan komt. Zo snel het vaak komt, zo snel het weer verdwenen is.

Vreemd genoeg leek dit geluksgevoel maar niet weg te gaan bij mij, terwijl mijn lichaam en geest zich beetje bij beetje overgaven aan de woeste, maar gecontroleerde stromingen van de Ganges. Terwijl ik mij liet meevoeren op mijn rug, keek ik naar de hemelsblauwe lucht terwijl de zon mijn lichaam verwarmde. Zoals een moeder haar pasgeboren zoontje vasthield in haar armen, zo verzekerde Moeder Ganga mij dat ik mezelf volledig kon overgeven aan haar. Want ik was veilig. Op die warme zondagmiddag leek er maar geen einde te komen aan deze goddelijke vibes. Ik voelde me opgeladen. Ik voelde mij krachtig. Ik voelde mij haast herboren. Ik voelde mij fantastic! Nee… ZENtastic!

Nadat ik bedruipt de oever beklom bij de Neelkanth Mahadev Tempel, welke gewijd is aan Lord Shiva, wist ik het zeker: Iedereen zou zich zo mogen en zelfs moeten voelen.

Men zegt wel dat een begin gekenmerkt wordt door een einde. Zo was het ook dat de zon voor mijn YTT (Yoga Teacher Training) in ‘The Yoga Capital of the World’ langzaamaan zou verdwijnen in de kabbelende golven van de Ganges. Maar liefst 200 uren van s’ochtends 07:00 tot s’avonds 19:00 heb ik doorgebracht in een ashram (spiritueel klooster en leefgemeenschap) gelegen aan de oevers van het adembenemende Rishikesh, het noorden van Bharat भारत. Ook wel India genoemd.

‘Om Namah Shivaya… ‘Om Namah Shivaya… ‘Om Namah Shivaya…’

De monotone, maar o zo rustgevende, Shiva mantra hoor je vrijwel iedere avond bij schemering weergalmen over de stroming van de heilige rivier, die als een slang door de yogastad heen glijd en alles met elkaar verbind. Het natuurlijke geluid van brullende aapjes, het rinkelen van tempelbellen en het bruisende geluid van Moeder Ganga was in sterk contrast met de meer onnatuurlijke geluiden, zoals het vele getoeter van de riksha’s en geronk van de vele brommers.
Hierdoor realiseerde ik mij, hoeveel wij mensen onbewust blootgesteld zijn aan ongezonde geluiden. Denk bijvoorbeeld eens aan het brommen van je koelkast of airconditioning, de wekker die om 07:00 afgaat en het lawaai van de stofzuiger…

Irritatie, stress en overspannenheid worden extra aangewakkerd door bovengenoemde voorbeelden van onnatuurlijke geluiden. En vaak zonder dat we het doorhebben, omdat de apparaten allemaal stuk voor stuk geïntegreerd- en dus onderdeel zijn van ons dagelijks leven.

Vraag jezelf eens af: Wanneer je je geestelijk minder goed voelt, wat is vaak het eerste wat je doet? Juist, je zet je favoriete nummer op. Wedden dat je je vrijwel meteen een stuk beter begint te voelen?
En wanneer je met je blote voet op een legoblokje stapt, wat is dan het eerste wat je doet? Juist, vocaal kerm je meteen minimaal 5 octaven hoger de hele encyclopedie der vloekwoorden af, totdat je voelt dat de pijn afneemt. Probeer eens de volgende keer wanneer je je fysiek pijn doet, bewust niet te schreeuwen. Wedden dat de pijn dan juist heviger is?

Sounds like… AUMmmm…
Het helen door geluid is niet iets nieuws. Sound Healing, zoals het wereldwijd bekend staat, stamt ruim 5000 jaar geleden af vanuit het Hindoeïsme, waarbij er mantra’s werden gereciteerd. Zie mantra’s als een ‘soort gedicht’, uitgesproken in het Sanskriet, die ‘doorgegeven zijn’ aan rishi’s (spirituele zoekers) tijdens hun meditaties. Een mantra is dus heel wat anders dan een persoonlijk levensmotto of een affirmatie! Hier in het Westen wordt de betekenis vaak verkeerd begrepen helaas…

De helende vibraties van de desbetreffende mantra, gecombineerd met de intentie van degene zelf die het reciteert en de betekenis van de woorden, zorgen voor helende effecten op zowel het lichaam-, de geest- als de emoties. De bekendste mantra is uiteraard AUM, wat ook wel wordt beschouwd als de oerklank, de start van de BIG BANG waardoor universums zijn geschapen.
Inmiddels is sound healing verder geëvolueerd dankzij het gebruik van bepaalde instrumenten waarvan de metalen Tibetaanse klankschalen, de meest bekende tool is. Vaak krijg je tijdens- of na een yoga- meditatieles te maken met hun zuivere klanken. Maar tegenwoordig kun je jezelf ook verwennen of behandelen met sound healing als medicijn dankzij andere instrumenten, zoals: Kristallen klankschalen, rain sticks, Chinese gongen, wind chimes, energy bars, tingha’s, stemvorken, tempelbellen en veel meer.

Sound Healing workshops of lessen zijn erg veel in opkomst en de wetenschap erkent steeds meer de helende werking van gezond geluid. Ultrasound geluidsgolven worden bijvoorbeeld ook al een tijdje gebruikt in de medische- als schoonheidsbranche, voor het beter laten doordringen van cosmetische producten. En ziekenhuizen maken ook gebruik van MRI-scans, om beschadigingen of afwijkingen binnenin het lichaam te kunnen waarnemen. Zonder dat we er ons bewust van zijn, speelt geluid dus al een zeer belangrijke rol binnen ons dagelijks leefpatroon en samenleving.

Ik zou zeggen: HOOR niet alleen, maar BELEEF de wondere werking van sound healing eens tijdens een klankmassage, sound bath, sound journey of klankmeditatie. Wedden dat je nooit meer hetzelfde kijkt… uh, luistert naar geluid?

DIENSTVERLENINGEN: WAARVOOR KUN JE BIJ MIJ TERECHT?

KLANKMASSAGES 💆 : Last van langdurige stress in je lichaam? Laat de helende klanken de pijn verzachten.

KLANKMEDITATIE 🧘 : Meditatie volgens yoga principes met een vleugje helende klanken!

SOUND JOURNEY 🧭 : Reis naar verre oorden met de snelheld van helende klanken!

WORKSHOPS 📚 : Maak kennis met het universum van helende klanken, good vibes en gezond geluid!

Klanktherapeut | Coach | Yogi (200RYT)

Yoga. Hindoeïsme. India. Sound Healing.
Ok, en een snufje Boeddhisme op z'n tijd.

Voor deze onderwerpen kun je mij s'nachts (graag een beetje teder) wakker maken!

Ik zegen mijn tijd hier op Moeder Aarde via mijn eigen ondernemingen: Zentastic Vibes, HappyZenHeart en Bonsai Blossom Pictures waarbij ik ook nog Hindi als derde taal aan het leren ben.