Blog #8 De Yoga Sutras van Patanjali
- Posted by Geoffrey de Jong
- Categories Blog categorie: Sound Healing en Yoga
- Date juli 12, 2024
The Yoga Sutras of Patanjali. Welke yogi heeft er niet van gehoord? Zo niet, ga je snel schamen en schaf het boek roadrunnerig snel aan! Waarschijnlijk zul je er in de eerste instantie niet veel van snappen, omdat het zeer korte ‘zinnen’ zijn, vertaald vanuit het Sanskrit, je weet wel, de oeroude taal vanuit India, waarbij alle heilige Vedische teksten vanuit het Hindoeïsme zijn doorgekregen en vervolgens zijn opgeschreven.
Maar wat heeft sound healing met De Yoga Sutras van Patanjali te maken? Dit heilige boek gaat immers toch ‘alleen maar’ over yoga? Waarom is het boek ‘zo belangrijk’? En wat is yoga volgens deze zogeheten meneer Patanjali dan?
De Yoga Sutras van Patanjali 101
De Yoga Sutra’s van Patanjali zijn een van de belangrijkste werken in de yogafilosofie, je kunt het in feite zien als de Bijbel, de Koran en de Tora onder de yogi’s! Deze historische verzameling van 196 aforismen* biedt een dieper begrip van de geest en manieren om de geest tot rust te brengen, wat uiteindelijk leidt tot een staat van samadhi oftewel verlichting.
Maar wat zijn sutras nu eigenlijk? Glad you asked. Laten we het daar eerst hebben over hebben. Een sutra is moeilijk te vertalen vanuit het Sankrit, maar kort en twee-dimensionaal komt het neer op een soort van computertaal, waarbij het een bepaalde manier van schrijven inhoud en je het bijna als een lichte vorm van poezië kunt zien. Een sutra komt neer op een zin, bestaande uit maximaal zes woorden. Het zijn dus zeer krachtige en korte zinnen waar veel diepgang achter schuilt. Waarom is een sutra zo kort? Simpel. Toentertijd, waarbij ik duid op maar liefst luttele 2400 jaar geleden, waren er uiteraard nog geen smartphones, computer, tablets en andere tools om je geest lui te maken, dus waren kortere zinnen gemakkelijker te onthouden, wilde je het gedachtegoed doorgeven door de jaren en eeuwen heen.
*Een aforisme is een kernachtige, betekenisvolle spreuk, een scherp geformuleerde gedachte. Het Griekse woord aphorismos betekent `begrenzing, bepaling`.
Bron: Google
Wanneer zijn De Yoga Sutras van Patanjali geschreven?
Om niet geheel, maar ook weer wel heel precies te zijn, zijn de Yoga Sutra’s van Patanjali geschreven tussen de 2e en 4e eeuw v.Chr. Het is moeilijk om de precieze datum vast te stellen, omdat er weinig concrete historische gegevens over Patanjali zijn en omdat de tekst eeuwenlang mondeling werd overgeleverd voordat ze werd geschreven. Ondanks dit wordt algemeen aangenomen dat de Yoga Sutra’s in deze tijd zijn ontstaan en een samenvatting vormen van de yoga-filosofieën en praktijken die toen al bestonden. Dat de sutras oud zijn is een gegeven, maar immers is de boodschap achter de 96 teksten tijdloos!
Wie was Mahasri Patanjali precies?
Maharishi Patanjali was een oude Indiase geleerde, filosoof en yogi. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke mensen in de geschiedenis van yoga en Sanskriet grammatica, ondanks het feit dat er weinig gegevens zijn over zijn leven.
In de Indiase traditie wordt Patanjali geëerd als een spirituele leraar en heilige, en hij wordt vaak beschouwd als een spiegel van kennis en wijsheid. Hij wordt ook geassocieerd met andere belangrijke werken, zoals de Mahabhashya, een commentaar op de grammatica van Panini, maar het is niet duidelijk of het dezelfde persoon is.
Patanjali’s leven wordt gekarakteriseerd door een verscheidenheid aan mythen en legenden. In een populaire mythe is hij een avatar van de slangenkoning Shesha, die neerdaalde om mensen yoga en grammatica te onderwijzen. Patanjali wordt vaak afgebeeld met een bovenlichaam van een mens en een onderlichaam van een slang, wat zijn diepgaande kennis en zijn relatie met spirituele wijsheid symboliseert.
Patanjali’s invloed op de yoga- en spirituele tradities is enorm, hoewel we weinig weten over zijn persoonlijke leven. Zijn Yoga Sutra’s blijven een essentiële bron van inspiratie en begeleiding voor degenen die op zoek zijn naar spirituele groei en zelfrealisatie.
De Yoga Sutras van Patanjali i.c.m. Sound Healing.
Het doel van zowel sound healing als de Yoga Sutra is het bereiken van innerlijke rust en balans. Maar afgezien van dit doel, hebben de twee disciplines meer gemeen dan je wellicht wel zou denken…
1. Pratyahara en Geluid: Het concept van de terugtrekking van de zintuigen, bekend als Pratyahara, is een belangrijk concept in de Yoga Sutra’s. Mensen kunnen een diepere staat van meditatie bereiken door hun aandacht naar binnen te richten en afleidingen van buitenaf te verminderen. Repetitieve, harmonische geluiden helpen bij het kalmeren en naar binnen richten van de geest, waarbij geluid je sneller op een positieve manier ‘afleid’ zodat je minder tot niet meer geprikkelt en getriggerd wordt door geluiden buiten jezelf om.
2. Dharana en Focus
Concentratie, of dharana, is essentieel voor het beheersen van de geest. Mantra’s of specifieke geluiden worden vaak gebruikt bij sound healing om de geest te concentreren en afleidingen te verminderen. De resonantie van deze geluiden kan helpen bij het stabiliseren van de geest en het bereiken van een diepe concentratie.
3. Mantra’s en ademhaling
Mantra’s worden in de Yoga Sutra’s als een middel voor meditatie genoemd. Mantra’s zoals AUM resoneren met energiecentra in het lichaam. Het is mogelijk om deze vibraties te gebruiken om te kalmeren en een diepe meditatieve staat te bereiken. Deze principes worden ook toegepast bij geluidsgeneeskunde door specifieke vibraties en geluiden te gebruiken die genezing en welzijn bevorderen.
4. Samadhi en Sound Resonance
Het doel van yoga is Samadhi, de ultieme staat van verlichting en eenheid. Door de zintuigen naar binnen te richten en de geest volledig te kalmeren, kan geluidstherapie helpen bij het bereiken van deze staat. Bepaalde geluiden kunnen een diep gevoel van harmonie en vrede geven, wat essentieel is voor het bereiken van de eenwording met het innerlijk- of uiterlijk onderwerp waarop je je concentreert.
De 8 ledematen van yoga.
Patanjali beschrijft in de Yoga Sutra’s de acht ledematen van yoga als een uitgebreid pad naar spirituele bevrijding en innerlijke vrede. Ashtanga Yoga (ashta = acht, anga = ledematen) is een achtledige weg die richtlijnen geeft voor een leven dat zin heeft en een doel heeft. De acht ledematen zijn als volgt:
- Yama – यम (Ethische Disciplines):
- Ahimsa: Geweldloosheid
- Satya: Waarheid
- Asteya: Niet stelen
- Brahmacharya: Beheersing van seksuele energie
- Aparigraha: Niet-begeerte
2. Niyama – नियम (Zelfdiscipline en Spirituele Waarden):
- Saucha: Zuiverheid
- Santosha: Tevredenheid
- Tapas: Zelfdiscipline
- Svadhyaya: Zelfstudie of studie van heilige geschriften
- Ishvara Pranidhana: Overgave aan een hogere macht
3. Asana – आसन (Lichamelijke Houdingen):
- De fysieke houdingen beoefend in yoga om het lichaam sterk, flexibel en gezond te maken, en om de geest voor te bereiden op meditatie.
4. Pranayama – प्राणायाम (Beheersing van de Adem):
- Ademhalingstechnieken die de levensenergie (prana) reguleren en de geest kalmeren.
5. Pratyahara – प्रत्याहार (Terugtrekking van de Zintuigen):
- Het naar binnen trekken van de zintuigen, weg van externe objecten, om de geest naar binnen te richten.
6. Dharana – धारणा (Concentratie):
- Eenpuntige concentratie op een enkel object of gedachte om de geest te stabiliseren.
7. Dhyana – ध्यान (Meditatie):
- Ononderbroken contemplatie of meditatie waarbij de geest volledig gefocust en kalm is.
8. Samadhi – समाधि (Verlichting of Extase):
- Een staat van diepe meditatie waarin het individu eenheid ervaart met het object van meditatie, wat leidt tot een staat van gelukzaligheid en spirituele verlichting.
Het doel van deze acht ledematen is om zowel het lichaam als de geest op een systematische manier te zuiveren. Uiteindelijk zal dit resulteren in de bevrijding van de ziel en de verbinding met het universele bewustzijn. Ze vormen een uitgebreide levensstijl die waarden en spirituele principes bevat naast fysieke activiteiten. In verdere blogs ga ik uitgebreid in op iedere ledemaat afzonderlijk, maar voor nu is het meer de bedoeling om een kort en krachtig overzicht te hebben van waar de Yoga Sutras van Patanjali precies voor staan.
Een juweel voor in je boekenkast.
Het boek ‘De Yoga Sutras van Patanjali’, zijn volop verkrijgbaar in standaard paperback of iets luxere hardcover versies verkrijgbaar. Maar wist je ook dat er exemplaren zijn die voelen, ruiken en eruit zien als juweeltjes voor in je boekenkast? En daarbij ook nog 100% ecologisch vervaardigd zijn?
Stap in de wereld van Vedic Cosmos! Dit familiebedrijf zit gevestigd in Zuid-India; Tamil Nadu om precies te zijn. Zij produceren diverse boeken over de Vedische wijsheid, zoals: De Bhagavad Gita, De Ramayana, De Guru Gita en De Yoga Sutras van Patanjali!
Alle boeken komen met een speciaal ontworpen boek-vormgegeven houten box, waarbij er gebruik is gemaakt van maar liefst drie verschillende houtsoorten:
- Esdoornhout
- Walnotenhout
- Eikenhout
Ook is de houten box aan de buitenzijde vormgegeven met kleurrijke illustraties, zodat je altijd getriggerd wordt om de inhoud van het boek te lezen, wat overigens veel meer tot leven komt dan bij een normaal boek het geval is!
In dit boek kun je de originele Sanskrit verzen terugvinden, hun vertaling in het fonetisch en hiervan ook de vertaling in het Hindi (Devanagri) en Engels, zodat het begrijpbaar is voor iedereen.
Om dit artistieke boek een langere houdbaarheid te geven, werd er gebruik gemaakt van speciaal zuur-vrij papier, afkomstig van duurzame Europese bossen. De gehele editie is als laatste ook nog eens geprint met milieuvriendelijke vegetarische inkt, gemaakt vanuit natuurlijke Japanse ingrediënten!
Wat het geheel helemaal afmaakt zijn de Swarovski diamantjes die de cover van de boeken versieren, de goudkleurige folieranden om de wervelkolommen, de gouden vergulde hoek-clips en de unieke laser-vervaardigde goudkleurige boekenleggers!
Waarom zou je De Yoga Sutras van Patanjali willen kopen?
✅ Een juweel voor in de boekenkast,
✅ Geschikt als cadeaugeschenk op verjaardagen, bruiloften en (Hindoeïstische)feestdagen,
✅ Vervaardigd met duurzame Europese bossen,
✅ Voor ALLE teksten en illustraties is vegetarische Japanse inkt gebruikt,
✅ Compleet met zeer unieke en fraaie goudkleurige metalen boekenlegger,
✅ 100% geproduceerd in India, waarbij het voldoet aan de meest strenge keuringseisen, zoals: Tüv Rheinland certificaat (ISO 9001:2015) en FSC C125048,
✅ De spirituele content van dit boek komt veel meer tot leven en belevenis, dankzij unieke vervaardiging van het boek.
Verschillende edities: Luxe. Luxer. Insanely Luxe!
Klanktherapeut | Coach | Yogi (200RYT)
Yoga. Hindoeïsme. India. Sound Healing.
Ok, en een snufje Boeddhisme op z'n tijd.
Voor deze onderwerpen kun je mij s'nachts (graag een beetje teder) wakker maken!
Ik zegen mijn tijd hier op Moeder Aarde via mijn eigen ondernemingen: Zentastic Vibes, HappyZenHeart en Bonsai Blossom Pictures waarbij ik ook nog Hindi als derde taal aan het leren ben.
You may also like
Blog #12 Pranayama प्राणायाम – Yoga’s vierde stap richting verlichting
Yoga. Voor veel mensen hier in het Westen een verwarrend onderwerp. Is yoga een sport? Is yoga rekje-strekje? Waar is yoga écht voor bedoeld? Wat heeft yoga met spirituele groei te maken? Is yoga een religie? Of is yoga een …
Blog #11 Asana आसन – Yoga’s derde stap richting verlichting
Yoga. Voor veel mensen hier in het Westen een verwarrend onderwerp. Is yoga een sport? Is yoga rekje-strekje? Waar is yoga écht voor bedoeld? Wat heeft yoga met spirituele groei te maken? Is yoga een religie? Of is yoga een …
Blog #9 Yama यम – Yoga’s eerste stap richting verlichting
Yoga. Voor veel mensen hier in het Westen een verwarrend onderwerp. Is yoga een sport? Is yoga rekje-strekje? Waar is yoga écht voor bedoeld? Wat heeft yoga met spirituele groei te maken? Is yoga een religie? Of is yoga een …