Blog #11 Asana आसन – Yoga’s derde stap richting verlichting
- Posted by Geoffrey de Jong
- Categories Blog categorie: Sound Healing en Yoga
- Date 26 augustus 2024
Yoga. Voor veel mensen hier in het Westen een verwarrend onderwerp. Is yoga een sport? Is yoga rekje-strekje? Waar is yoga écht voor bedoeld? Wat heeft yoga met spirituele groei te maken? Is yoga een religie? Of is yoga een lifestyle?
Dit is de vierde blog over de maar liefst acht ‘ledematen’ van yoga, volgens het boek: De Yoga Sutras van Patanjali. Ook wel gezien als de Thora, de Bijbel en de Koran onder de yogi’s!
We gaan door met de yogische ledemaat genaamd Asana आसन, wat gaat over… ja, ja! De fysieke houdingen die OVERAL ter wereld in de yogastudio’s en sportscholen ziet. Het zogeheten rekje-strekje-verdien-model, wat wereldwijd wordt gepromoot onder de noemer ‘yoga’.
Maar is yoga niet meer dan slechts het beoefenen van een sportroutine? Zo ja, waarom wordt er dan niet meer aandacht besteed aan het HELE yogische model i.p.v. de asanas? In dit yoga/sound healing artikel vind je de antwoorden!
Yoga is rekje-strekje... toch? Niet?!
Yoga. Het is een ware ‘hype’ in het Westen momenteel en na COVID in 2020/2021 is de behoefte aan je linkervoet in je rechteroor te leggen groter dan ooit! Ongeveer 1600 jaar geleden kwam de yogimeester genaamd Patanjali met zijn Yoga Sutras. Oftewel: Uit maximaal zes woorden bestaande haast poëtische zinnen, die tezamen een sutra vormen. Maar het ironische was en nog steeds is, is dat Patanjali nooit één asana beschreef die jij waarschijnlijk hebt gezien in de social media-advertenties, yogascholen en gyms! Alhoewel… wellicht één specifieke yogahouding wel. In het boek De Yoga Sutras van Patanjali worden geen asanas beschreven, maar gaat het vooral over het vinden van eenwording met het AL oftewel verlichting in maar liefst acht stappen. Om even terug te komen op die ene fysieke houding die wél wordt genoemd, misschien kun je het al raden, is niets minder dan… asana zelf! Maar deze wordt niet gekarakteriseerd als een specifieke fysieke houding zoals we dat in hedendaagse yogapraktijken waarnemen.
In Sutra 2.46 beschrijft Patanjali asana als:
स्थिरसुखम् आसनम् ॥ २.४६ ॥
sthirasukham āsanam || 2.46 ||
Wat vrij vertaald wordt als: “De houding dient stevig en aangenaam te zijn.”
De focus ligt hier dus op het creëren van een houding die zowel robuust als ontspannend is, een houding waarin het lichaam zonder moeite kan worden stilgehouden. Een houding kortom wat natuurlijk aanvoelt en vrij van fysieke pijn is. Dit was vermoedelijk gericht op meditatieve zithoudingen zoals Siddhasana (kleermakerszit met één been op het andere, ook wel halve lotushouding genoemd) of padmasana (kleermakerszit met beide voeten rustend op beide knieën), die zowel stabiliteit als comfort bieden tijdens langere meditaties.
Deze yoga asana wordt meestal helemaal aan het einde van een yogales voorgelegd en beoefent om zowel het lichaam en het bewustzijn rust te gunnen en de ‘yoga-workout’ te kunnen laten bezinken.
Oi chap! Would you like some tea and... a yoga asana?!
Nu we weten wat yoga asanas zijn en weten waar yoga asanas ongeveer vandaan komen, geeft het ons momenteel nog geen antwoord op de vraag waarom er vandaag de dag dan honderden soepele lichaamshoudingen worden gepromoot onder yoga als begrip! Nou, laten we daar eens snel verandering in brengen dan, shall we?
*De asanas zoals wij die allemaal vandaag de dag kennen, zoals bijvoorbeeld Trikonasana (gestrekte driehoekshouding), Tadasana (berghouding) en Bhujangasana (cobrahouding) zijn stuk voor stuk yoga asanas die niet voorkomen in de yogageschriften! Zelfs de gehele Suryanamaskar (Zonnegroet) komt niet voor in deze yogageschriften, zoals de Bhagavad Gita, de Upanishads, Hatha Yoga Pradipika, Shiva Samhita en natuurlijk de Yoga Sutras van Patanjali…
In de 17e eeuw begon Engeland steeds meer invloed in India te krijgen, waardoor hun invloed zo groot en dominant werd, dat ze hele steden anders gingen noemen; Mumbai werd Bombay (maar sinds 1995 weer Mumbai), Kolkata werd Calcutta (sinds 2001 weer Kolkata), Chennai werd Madras (sinds 1996 weer terug veranderd naar Chennai) en nog meer steden en plekken. India heeft na haar onafhankelijkheid 15 augustus 1947.
De veranderingen in namen toonden vaak de koloniale inspanningen om de cultuur en taal van India te beïnvloeden, terwijl de hernoemingen na de onafhankelijkheid gericht waren op het herstel van het erfgoed van het land.
* Anyway, het was tijdens de bezetting van Groot Brittanië, dat de yogaposes die wij vandaag de dag kennen, een ware hit werden en vanaf toen onlosmakelijk met India en het Hindoeïsme! Doordat de Britse bevolking ook fit wilde blijven, deden ze vooral aan fitness om hun fysieke lichaam sterk, jong en gezond te houden Helemaal niets mis mee uiteraard. Maar van aan de gewichten hangen word je uiteraard niet lenig en soepel! En hier kwam yoga om de hoek kijken…
Door bepaalde houdingen toe te passen om bijvoorbeeld je buikspieren aan te spannen, werd dit vanzelf een aparte houding dat een naam kreeg. Door de jaren heen groeide dit vanzelf uit als een hele reeks van honderden houdingen die ook vrouwen konden beoefenen (Fitness was toentertijd nogal een mannendingetje zeg maar). Onder de noemer ‘yoga’ werd dit verkocht naar de buitenwereld toe en gezien als een voorstelling en entertainment, waarbij moeilijke fysieke houdingen als het ware een obsessie werd in de media. Het gevolg was dat yoga letterlijk en figuurlijk werd verkocht als een sport, omdat dit de enige bron van inkomsten was onder yogi’s; het tentoonstellen van lichamelijke elastieke kunstjes dus.
* Bron: The Truth of Yoga – Daniël Simpson
De 5 belangrijkste Vedische Geschriften over Yoga
De vijf voornaamste yoga-teksten zijn essentieel voor zowel de filosofie als de praktijk van yoga. Ze vormen de fundamenten voor de spirituele en praktische elementen van yoga, zoals deze tegenwoordig wereldwijd worden toegepast. Hieronder wat inspiratie voor jouw zieltje:
De Bhagavad Gita behoort tot de meest bekende en invloedrijke spirituele werken van India. Het is een onderdeel van het epos Mahabharata en is een gesprek tussen prins Arjuna en de god Krishna. Het behandelt onder meer onderwerpen zoals verantwoordelijkheid, toewijding en de diverse richtingen van yoga, waaronder Bhakti Yoga, Jnana Yoga en Karma Yoga. De Gita leert hoe je een leven kunt leiden dat gekenmerkt wordt door spirituele toewijding en wijsheid, terwijl je tegemoetkomt aan de uitdagingen van het dagelijkse leven.
De Yoga Sutra’s, geschreven door Patanjali, bieden een gestructureerde aanwijzing voor het praktiseren van yoga, die bestaat uit de achtvoudige weg (Ashtanga). Deze acht onderdelen zijn de fundamenten van zowel de yogafilosofie als de praktijk: Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi. De Yoga Sutra’s bieden een nuttige gids voor het beheersen van de geest en het bereiken van verlichting.
De Hatha Yoga Pradipika, geschreven door Swami Swatmarama in de 15e eeuw, is een klassieke bijdrage die de fysieke aspecten van yoga behandelt. Het concentreert zich op de praktijk van Hatha Yoga, vooral op asana’s (houdingen), pranayama (ademhalingstechnieken), mudra’s (handgebaren) en bandha’s (energiesloten). Deze tekst heeft een aanzienlijke impact gehad op de evolutie van hedendaagse yoga, waarin veel nadruk ligt op het fysieke lichaam.
De Upanishads zijn filosofische en mystieke teksten die deel uitmaken van de Vedische literatuur. Ze bevatten diepgaande beschouwingen over de aard van het zelf (Atman), de universele werkelijkheid (Brahman), en de relatie tussen beiden. Hoewel yoga in de Upanishads niet uitgebreid wordt beschreven als fysieke praktijk, leggen ze de nadruk op meditatie, zelfkennis, en spirituele bevrijding (moksha), wat fundamenteel is voor de yogafilosofie.
De Shiva Samhita is een essentieel gids over Hatha Yoga, dat minder bekend is dan de Hatha Yoga Pradipika, maar toch een belangrijke rol vervult. Deze tekst behandelt yogahoudingen, ademhalingstechnieken en spirituele filosofieën, en gaat ook in op delicate energetische elementen zoals chakra’s en kundalini. Het geeft een gedetailleerde gids voor zowel lichamelijke als spirituele transformatie door middel van yoga.
Waarom zou je juist wél yoga asanas beoefenen?
In de hedendaagse yoga heeft asana een veel belangrijkere rol. Tenminste, wanneer je je er bewust van bent. De fysieke houdingen zijn ontwikkeld tot een breed scala aan bewegingen die de flexibiliteit, kracht en balans bevorderen. Toch blijft de essentie van de asana’s van Patanjali onveranderd: Elke houding dient stabiliteit en comfort te garanderen. En misschien doet niet iedere asana die in het begin, maar hoe meer je het beoefent, hoe comfortabeler het wordt. Althans… dat is de bedoeling! Hier zijn een aantal handige manieren om asana in je dagelijks leven te integreren:
Het regelmatig uitvoeren van asanas kan bijdragen aan het behoud van je lichaamskracht en flexibiliteit. Houdt rekening met houdingen zoals de berghouding (Tadasana), de neerwaartse hondhouding (Adho Mukha Svanasana) of de krijgerhoudingen (Virabhadrasana). Deze posities dragen niet alleen bij aan het versterken van je spieren, maar verbeteren ook je houding, ademhaling en bloedsomloop.
Een van de belangrijkste voordelen van het beoefenen van asanas is de interactie tussen lichaam en geest. Als je een houding aanneemt, richt je je op je ademhaling en bied je ruimte voor mindfulness. Dit zorgt voor rust in de geest en vermindert stress en angst.
In overeenstemming met de oorspronkelijke betekenis van asana, kan het praktiseren van meditatieve zitposities zoals de kleermakerszit (Sukhasana) of de lotuspositie (Padmasana) je ondersteunen bij het doorstaan van lange stilte en introspectie zonder dat dit fysieke problemen met zich meebrengt.
Yoga asana draait niet enkel om de fysieke houdingen die je op je yogamat aanneemt. De principes van stabiliteit en comfort kunnen eveneens worden ingezet in je dagelijkse leven. Als je te maken krijgt met uitdagingen of stress, kun je je herinneren aan de rust en balans die je hebt opgedaan tijdens je asana-oefening.
Hoewel de fysieke voordelen van asanas onmiskenbaar zijn, ligt de essentie van deze oefening in haar capaciteit om de geest te stabiliseren. Door de controle over je lichaam te verbeteren, vorm je een fundament voor spirituele activiteiten. Asana is niet alleen een middel om fysiek in topvorm te blijven, maar biedt ook ondersteuning voor je mentale ontwikkeling. Het fysieke lichaam wordt beschouwd als een middel voor spirituele groei. Yoga asanas bieden ons de mogelijkheid om zowel fysieke als mentale hindernissen te overwinnen, die ons in onze spirituele zoektocht mogelijk tegenhouden.
Wanneer je je bewust hiervan bent en weet dat yoga dus meer is dan indrukwekkend ingewikkelde fysieke houdingen waar je prachtige vrouwen (en stoere mannen), op de magzine- en social media advertenties ziet staan, laat dan de moed vooral niet in je yogapants zakken. Het beoefenen van yoga asanas is voorel GEEN WEDSTRIJD. Althans, niet met anderen, maar meer met jouzelf… Yoga is universeel en voor letterlijk iedereen, ongeacht je fysieke conditie, etnische achtergrond, religie, politieke voorkeur, huisdierenvoorkeur, straight, gay, bi of hoe je jezelf ook in het leven voelt of noemt. Yoga is geen racist: het oordeelt en veroordeelt niet…
Dus waar wacht je nog op? Hup! Naar de yogastudio bij jou in de buurt voor een strippenkaart!
Een juweel voor in je boekenkast.
Het boek ‘De Yoga Sutras van Patanjali’, zijn volop verkrijgbaar in standaard paperback of iets luxere hardcover versies verkrijgbaar. Maar wist je ook dat er exemplaren zijn die voelen, ruiken en eruit zien als juweeltjes voor in je boekenkast? En daarbij ook nog 100% ecologisch vervaardigd zijn?
Stap in de wereld van Vedic Cosmos! Dit familiebedrijf zit gevestigd in Zuid-India; Tamil Nadu om precies te zijn. Zij produceren diverse boeken over de Vedische wijsheid, zoals: De Bhagavad Gita, De Ramayana, De Guru Gita en De Yoga Sutras van Patanjali!
Alle boeken komen met een speciaal ontworpen boek-vormgegeven houten box, waarbij er gebruik is gemaakt van maar liefst drie verschillende houtsoorten:
- Esdoornhout
- Walnotenhout
- Eikenhout
Ook is de houten box aan de buitenzijde vormgegeven met kleurrijke illustraties, zodat je altijd getriggerd wordt om de inhoud van het boek te lezen, wat overigens veel meer tot leven komt dan bij een normaal boek het geval is!
In dit boek kun je de originele Sanskrit verzen terugvinden, hun vertaling in het fonetisch en hiervan ook de vertaling in het Hindi (Devanagri) en Engels, zodat het begrijpbaar is voor iedereen.
Om dit artistieke boek een langere houdbaarheid te geven, werd er gebruik gemaakt van speciaal zuur-vrij papier, afkomstig van duurzame Europese bossen. De gehele editie is als laatste ook nog eens geprint met milieuvriendelijke vegetarische inkt, gemaakt vanuit natuurlijke Japanse ingrediënten!
Wat het geheel helemaal afmaakt zijn de Swarovski diamantjes die de cover van de boeken versieren, de goudkleurige folieranden om de wervelkolommen, de gouden vergulde hoek-clips en de unieke laser-vervaardigde goudkleurige boekenleggers!
Waarom zou je De Yoga Sutras van Patanjali willen kopen?
✅ Een juweel voor in de boekenkast,
✅ Geschikt als cadeaugeschenk op verjaardagen, bruiloften en (Hindoeïstische)feestdagen,
✅ Vervaardigd met duurzame Europese bossen,
✅ Voor ALLE teksten en illustraties is vegetarische Japanse inkt gebruikt,
✅ Compleet met zeer unieke en fraaie goudkleurige metalen boekenlegger,
✅ 100% geproduceerd in India, waarbij het voldoet aan de meest strenge keuringseisen, zoals: Tüv Rheinland certificaat (ISO 9001:2015) en FSC C125048,
✅ De spirituele content van dit boek komt veel meer tot leven en belevenis, dankzij unieke vervaardiging van het boek.
Verschillende edities: Luxe. Luxer. Insanely Luxe!
Klanktherapeut | Coach | Yogi (200RYT)
Yoga. Hindoeïsme. India. Sound Healing.
Ok, en een snufje Boeddhisme op z'n tijd.
Voor deze onderwerpen kun je mij s'nachts (graag een beetje teder) wakker maken!
Ik zegen mijn tijd hier op Moeder Aarde via mijn eigen ondernemingen: Zentastic Vibes, HappyZenHeart en Bonsai Blossom Pictures waarbij ik ook nog Hindi als derde taal aan het leren ben.
You may also like
Blog #12 Pranayama प्राणायाम – Yoga’s vierde stap richting verlichting
Yoga. Voor veel mensen hier in het Westen een verwarrend onderwerp. Is yoga een sport? Is yoga rekje-strekje? Waar is yoga écht voor bedoeld? Wat heeft yoga met spirituele groei te maken? Is yoga een religie? Of is yoga een …
Blog #9 Yama यम – Yoga’s eerste stap richting verlichting
Yoga. Voor veel mensen hier in het Westen een verwarrend onderwerp. Is yoga een sport? Is yoga rekje-strekje? Waar is yoga écht voor bedoeld? Wat heeft yoga met spirituele groei te maken? Is yoga een religie? Of is yoga een …
Blog #8 De Yoga Sutras van Patanjali
The Yoga Sutras of Patanjali. Welke yogi heeft er niet van gehoord? Zo niet, ga je snel schamen en schaf het boek roadrunnerig snel aan! Waarschijnlijk zul je er in de eerste instantie niet veel van snappen, omdat het zeer …