Back

Ervaar meditatie i.c.m. sound healing!

Yoga. Mediteren. Sound Healing. Wat hebben deze drie beoefeningen met elkaar gemeen? Wat voor doel hebben ze? Wat voor invloed hebben ze op jouw mentale-, emotionele- en lichamelijke gezondheid? En hoe worden deze drie oeroude tradities gecombineerd in één en dezelfde les?

Alle antwoorden op deze vragen zul je hieronder meer dan duidelijk worden! Maar voordat we van start gaan, starten we kort en krachtig door de drie elementen heen die tijdens deze Klankmeditatielessen in hartje Rotterdam worden aangeboden. Dus kortom: Wat is yoga? Wat is meditatie? En wat is sound healing?

Yoga – योग is overgewaaid vanuit het mystieke India, waarbij de roots al ruim 5000 jaar geleden te vinden zijn, in de vedische geschriften. Vooral het Hindoeïsme predikte toentertijd al over yoga als term (o.a. de Bhagavad Gita), dat uitermate geschikt was voor de spirituele ontwikkeling van de mens. Maar de yogi Sri Patanjali (400 BC), die ongeveer maar liefst 400 jaar leefde voor onze westerse en Christelijke jaartelling, onderwees al zogeheten sutras (verzen, bestaande uit maximaal 6 woorden) aan studenten die deze sutras uit hun hoofd leerden kennen. Sri Patanjali verdeelde de yogische beoefening in maar liefst acht ledematen of ook wel takken genoemd:

  1. yama – यम | morele discipline,
  2. niyama – नियम | waarnemingen,
  3. asana – आसन | fysieke houdingen,
  4. pranayama – प्राणायाम | ademhalingstechnieken,
  5. pratyahara – प्रत्याहार | zintuigen terugtrekken,
  6. dharana – धारणा | wilskracht beoefenen en concentratie,
  7. dhyana – ध्यान | intense absorptie en meditatie,
  8. samadhi – समाधि | verlichting of één worden met een extern of intern object.

In onze westerse maatschappij leggen we voornamelijk de nadruk op de derde tak (asana – आसन) oftewel de fysieke houdingen, met hier en daar wat snippets van overige takken toegevoegd. De waarheid is echter dat de asana – आसन slechts 1 van de 8 onderdelen van yoga zijn! 

Mediteren wordt in het westen vaak gezien als je hoofd (ook wel mind of geest genoemd) kalm te houden met je ogen gesloten. Maar in feite is dit niets meer dan jezelf, jouw emoties en prikkelingen, te leren beheersen. Of het wordt vertaald wanneer je helemaal opgaat in het koken van een overheerlijke maaltijd of het uitlaten van je hond. Maar dit is in feite niets meer dan opgaan in een bepaalde externe handeling. De waarheid is echter totaal anders!
Meditatie (dhyana – ध्यान) is de zevende van de acht ledematen van Sri Patanjali, wat eigenlijk jouw aandacht voor een langere tijd vast te houden op een extern of intern object inhoud.

Alle overige zes stappen vóór deze stap zijn ‘slechts’ voorbereidingen op het comfortabel kunnen verkeren in een meditatiehouding, zodat je zonder fysieke-, emotionele- en mentale pijn naar binnen kunt keren. Kun je dit, na jarenlang consistent praktiseren, voor een aantal uren achter elkaar, zegt men dat je een staat van eenheid gaat ervaren met het al en smelten alle grenzen, blokkades en sferen om je heen weg als sneeuw voor de zon! Deze staat heet samadhi – समाधि waarbij het bewustzijn haar eigen pure bewustzijn realiseert, dus geabsorbeerd is in haar eigen natuur.

Gezond geluid. Helende klanken. Sound Healing. Noem het wat je wilt. Het doel en uitgangspunt is om alle pijntjes in het zowel lichamelijke- en emotionele lichaam letterlijk en figuurlijk los te trillen, zodat jij in een theta-hersengolf staat van bewustzijn kan verkeren. Dit houdt simpelweg in dat je hersenen wakker oftewel bewust zijn van wat er om je heen gebeurt, terwijl je lichaam in een diepe ontspanning verkeert. Dit zorgt vervolgens voor het aan gaan van je creativiteit, ingevingen en persoonlijke visualisaties. Deze staat wordt gelinkt met het menselijke intuïtieve vermogen, yoga nidra en mediteren.
Sound Healing tools die tijdens een sound bath, klanktherapie of klankschaal massages worden gebruikt, zijn onder andere: Tibetaanse klankschalen, kristallen klankschalen, tingsha’s, rain sticks, wind chimes, gongs en veel meer. 

Lees meer over de Sound Healing instrumenten die ikzelf gebruik!

Wat doen we tijdens een gemiddelde Klankmeditatie?

Een Klankmeditatie duurt ongeveer gemiddeld 75 min. en vindt één keer per week plaats woensdagavond van 18:30 tot 19:45 in het centrum van Rotterdam.

Welkom heten en inloop

18:30-18:35
0-5 min.

De les wordt begonnen door een warm welkom van Geoffrey de Jong. Hij zal kort en krachtig wat huisregels en instructies vertellen en wat het doel van deze komende Klankmeditatieles is.

Hierna is het tijd om aan de slag te gaan… maar vooral ontspannen en jezelf de kans geven om je mind en lichaam over te geven op het ritme van het tempo van de les zelf en uiteraard de helende klanken tijdens de sound bath!

Stress relieve

18:35-18:45 
10 min.

Voordat we ons gaan ontspannen is het tijd om je juist in te spannen! Dit doen we door diverse yogische technieken wat iedere Klankmeditatie weer een verassing is.

Het doel hiervan is om al je stress, spanningen en zorgen dat je momenteel ervaart in je dagelijks leven, ver achter je te laten, zodat je basis voor de rest van de les zuiver is. 

Correctie meditatiehouding

18:45-18:50 
5 min.

Om goed te kunnen mediteren, is een goede en gezonde lichaamshouding essentieel!

Er zal kort en krachtig instructies worden gegeven wat precies een goede houding is en waarom.

Eenmaal comfortabel zittend zonder pijnlijke afleidingen in je lichaam, kun je je beter ontspannen, alles loslaten en sneller naar binnen toe keren…

Pre-meditatie oefeningen:
het beoefenen van je wilskracht en concentratievermogen!

18:50-19:00 
10 min.

Nu zijn we aangekomen bij de voorbereidingen op het daadwerkelijk gaan mediteren, namelijk: het beoefenen van je wilskracht en concentratie!

Dit doen we wederom door verschillende yogatechnieken, maar ook het luisteren naar diverse klanken. Het doel hiervan is om je bewust te worden van waar je bewustzijn ‘heen- en weer naar vliegt’ om het vervolgens te leren temmen. Zonder concentratie immers geen meditatie.

Mantra meditatie

19:00-19:10 
10 min.

Mantra’s. Het is haast poëzie te noemen dankzij de magische energie en frequenties, dat het reciteren van mantra’s teweeg brengt.

We gaan per les, één willekeurige mantra reciteren, afkomstig vanuit het Hindoeïsme of Boeddhisme met een mala (gebedsketting).

Om Shanti Om – ओम शांति ओम

Mediteren met (tarot)kaarten

19:10-19:20 
10 min.

Eindelijk is het zover: we gaan mediteren! 

Aan de hand van een getrokken kaart, kies je een onderwerp. Deze kaarten verschillen per les! Zo kunnen we werken met tarot of andere inspirerende kaarten.

Geoffrey zal vervolgens verdere instructies geven m.b.t. hoe de getrokken (tarot)kaart te gebruiken.

Sound Bath

19:20-19:40 
20 min.

Als laatste is het tijd om een zentastische sound bath te ondergaan!

Laat je lekker onderdompelen in de helende klanken van diverse sound healing instrumenten. Geef je over aan de natuurlijke frequenties die je niet alleen zult horen, maar vooral zult gaan ervaren…

100% ontspanning gegarandeerd!

Bodyscan (Yoga Nidra)

19:40-19:45 
5 min.

Nu je maar liefst 1200 seconden hebt kunnen genieten van een overheerlijk klinkende sound bath wordt je bewustzijn weer langzaam maar zeker terug gebracht naar het hier en nu door middel van een bodyscan, dat ook gebruikt wordt tijdens een gemiddelde yoga nidra sessie.

Wake up the mind, it’s time to shine!

Let's get #social, y'all!

19:45-20:00 
15 min.

ZH de Dalai Lama zegt altijd: “De mens is een social dier!”

Na de les is er maar liefst een kwartier nog de tijd om gezellig te socializen onder het genot van een gratis kopje warme thee of koffie. Uiteraard is hier ook gelegenheid voor vragen, suggesties en opmerkingen die betrekking hebben op de les zelf of de behandelde stof.

Hoe laat kan je Klankmeditaties volgen?

Iedere woensdagavond van 18:30 – 19:45

LET OP! Zonder aanmelding via YogiBit heb je GEEN toegang tot de wekelijkse Sound Journey.
Om de kwaliteit te bewaken, is er ook ruimte voor maximaal 12 leerlingen, boek jouw plek dus op tijd!

Waarom zou je een Klankmeditatie willen beleven?

✅ Leer de fundamenten van meditatie volgens de yogische principes van Sri Patanjali,
✅ Stop de schommelingen in je mind, zodat je meer helderheid verkrijgt op jouw leven,

✅ Verminder (chronische) stress en angst, 
Verbeter de circulatie van- en bevordert de bloedsomloop,
Brengt je in een theta-staat van bewustzijn met een zeer diepe relaxatie en pijnstilling als gevolg,
✅ Inspiratie nodig voor belangrijke keuzes in je leven op het gebied van liefde, carriëre of studie? Mediteren met tarotkaarten helpen je hierbij!
Bevordert zowel mentale en emotionele helderheid,
Bevordert innerlijke stilte, geluksgevoel en algemene welzijn,
Stimuleert het natuurlijke immuunsysteem,
✅ En ontmoet like minded mensen waarmee je na de les kennis mee kunt maken!

Waar kun je de Klankmeditatielessen beleven?

Studio Oost West (Rotterdam)

Midden in het centrum van Rotterdam bevindt zich de STUDIO OOST WEST waarbij Westerse en Oosterse behandelaars samenwerken aan het herstel van de mens. De ruimte waar de Klankmeditatielessen worden gegeven bevindt zich op de 9e verdieping van het pand met een grandioos uitzicht van de mooiste havenstad van Nederland!

Studio Oost West
Westblaak 146
9e etage-Ingang Hal A
3012 KM Rotterdam

Selecteer hieronder jouw gewenste rittenkaart

Proefles

€5,-

Vrijblijvend 1 les

Eenmalig geldig

Losse les

€19,50

1 x losse les

1 maand geldig

3 lessen

€52,50

€17,50 per les

1 maand geldig

5 lessen

€82,50

€16,50 per les

3 maanden geldig

10 lessen

€150,-

€15,- per les

6 maanden geldig

20 lessen

€270,-

€13,50 per les

12 maanden geldig

Selecteer hieronder jouw gewenste abonnement

KLANKMEDITATIE
abonnement

€40,-

€10,- per les

KLANKMEDITATIE & SOUND JOURNEY
abonnement

€70,-

€8,75 per les