Back

Wat is een Klankmassage?

Een klankmassage, ook wel Tibetaanse klankschaalmassage of klankschaalmassage genoemd, is een therapeutische behandeling waarbij de rustgevende tonen van Tibetaanse klankschalen worden gecombineerd met diverse andere sound healing instrumenten, zoals: een rainstick, tingsha’s, energy chime bars, stemvorken en kristallen klankschalen. Het is een holistische benadering van ontspanning en genezing, waarbij zowel geluid als aanraking worden gebruikt om het fysieke en mentale welzijn te bevorderen.

Hoe ziet een typische klankmassage er bij Zentastic Vibes uit?

1. Voorbereiding: De cliënt heeft de keuze om op een comfortabele massagetafel te liggen of een Thais bed, waarbij je alvast lichamelijk en geestelijk ontspannen kunt liggen in savasana (lijkhouding). Vervolgens wordt er een (schoon en gewassen) meditatiedekentje over het lichaam heen geplaatst, waarop de klankschalen straks kunnen rusten. Hiernaast is er ook aan ambience gedacht d.m.v. een rustige sfeer in de ruimte dankzij achtergrondmuziek, gedimde lichten en eventuele oogkussentjes met lavendelgeur.

2. Plaatsing van de klankschalen: Voordat we daadwerkelijk starten met de behandeling wordt er een korte begeleide meditatie gedaan inclusief pranayama (adem)oefeningen, zodat eventuele stress en spanningen worden los gelaten. Vervolgens worden er Tibetaanse klankschalen op of rond het lichaam van de cliënt geplaatst. Deze schalen zijn gemaakt van metaal en maken een resonerend geluid wanneer er met een klopper op geslagen of gewreven wordt. Uiteraard kunnen er ook andere sound healing instrumenten worden bespeeld, zoals kristallen klankschalen, tingsha’s, rain sticks, wind chimes, energy bar chimes, Chinese gongs en meer!

3. De klankschalen bespelen: Nu is het tijd om het bewustzijn te brengen en laten concentreren op de doordringende klanken van de diverse klankschalen. Er wordt subtiel en met beleid geslagen op de klankschalen door middel van een klopper, waardoor rustgevende en harmonieuze klanken worden geproduceerd. De schalen worden strategisch geplaatst om te resoneren met verschillende delen van het lichaam.

4. Massagetechnieken: Terwijl de schalen hun therapeutische klanken voortbrengen, kan er mogelijk gebruik worden gemaakt van verschillende andere sound healing instrumenten, zoals een rain stick, tingsha’s, stemvorken, energy chime bars en wind chimes, om de vibrerende effecten van de klankschalen aan te vullen.
De combinatie van geluid en aanraking heeft als doel: spanning los te laten, ontspanning te bevorderen en de energiestroom in het lichaam in balans te brengen.

Zentastic Vibes: Sound Healing klanktherapie & Coaching in Delfshaven, Rotterdam.

5. Afsluiting klankmassage: Er is een kans dat je je gaat bevinden in een Delta brainwave staat van zijn (diepe ontspanning oftewel slaap) of een Theta brainwave staat van zijn (oftewel: het lichaam is diep ontspannen, maar je bewustzijn is nog in het hier en nu, zodat je volledig meemaakt wat ik als klanktherapeut doe; dit is een staat tussen diepe slaap en wakker zijn).
Vervolgens zul je dankzij een bepaalde sound healing instrumenten onder begeleiding van mijn stem, jouw bewustzijn weer worden geleidt naar het hier en nu.

⚠️ BELANGRIJK! Het is belangrijk om te weten dat klankschaalmassage beschouwd wordt als een aanvullende therapie en niet gebruikt mag worden ter vervanging van een medische behandeling. Als je een klankschaalmassage of een andere alternatieve therapie wilt proberen, is het altijd een goed idee om een gekwalificeerde behandelaar of je huisarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het veilig is voor jouw specifieke gezondheidsbehoeften. ⚠️

Wat zijn de voordelen van een klankmassage?

Van een klankmassage, ook wel Tibetaanse klankschaalmassage of klankmassage genoemd, wordt aangenomen dat het verschillende voordelen biedt voor zowel het fysieke als mentale welzijn. Hoewel wetenschappelijk onderzoek naar klankschaalmassage beperkt is, melden veel mensen dat ze positieve effecten ondervinden van deze praktijk. Hier zijn enkele mogelijke voordelen:

✅ Vermindering van stress: De kalmerende en resonerende geluiden die de klankschalen voortbrengen kunnen helpen een staat van ontspanning teweeg te brengen, stress te verminderen en een gevoel van rust te bevorderen.
Verbeterde slaapkwaliteit: De rustgevende tonen van de klankschalen kunnen helpen de geest te kalmeren en het slaappatroon te verbeteren, wat mensen helpt die moeite hebben in slaap te vallen of te blijven slapen.
Verlichting van pijn: Massages met klankschalen bevatten vaak zachte aanrakingen en massagetechnieken, die spierspanning en pijn kunnen verlichten.
Verbeterde energiestroom: In traditionele geneeswijzen gelooft men dat de trillingen van de klankschalen de energiestroom van het lichaam in balans kunnen brengen, wat het algehele welzijn bevordert.
Meditatieve ervaring: De combinatie van geluid en aanraking in een klankmassage kan een meditatieve staat opwekken, waardoor de ontvanger diepe ontspanning en mentale helderheid ervaart.
Verbeterde stemming: De kalmerende en harmonieuze klanken van de klankschalen kunnen de stemming verbeteren en een gevoel van innerlijke rust en geluk bevorderen.
Lichaam-geest verbinding: Van klankmassage wordt gedacht dat het mensen helpt in contact te komen met hun innerlijke zelf, waardoor ze zich bewuster worden van hun lichaam en emoties.
Verhoogde focus en concentratie: Regelmatige beoefening van klankmassage kan de focus en concentratie verbeteren, waardoor de cognitieve vaardigheden toenemen.
Stimulatie van de bloedsomloop: De zachte massagetechnieken die tijdens de sessie worden gebruikt, kunnen de bloedsomloop en de lymfestroom bevorderen.
Spirituele verbinding: Voor sommige mensen kan de ervaring van een klankschaalmassage spiritueel verrijkend zijn en een gevoel van harmonie en verbondenheid met het universum geven.

⚠️ Het is belangrijk om te onthouden dat individuele ervaringen kunnen variëren en dat niet iedereen dezelfde voordelen ervaart. ⚠️

Wat doen de helende klanken met je lichaam?

Men gelooft dat het geluid van klankschalen verschillende effecten heeft op het lichaam, inclusief de cellen, door middel van een proces dat bekend staat als vibrerende genezing. Het fundamentele uitgangspunt achter deze praktijk is dat alles in het universum, inclusief ons lichaam, in een staat van trilling is. Elk deel van het lichaam, van organen tot cellen, heeft zijn eigen unieke resonantiefrequentie.

Wanneer een klankschaal bespeeld wordt, zendt deze harmonische tonen en trillingen uit. Deze trillingen kunnen door het lichaam reizen en een wisselwerking aangaan met de lichaamscellen, weefsels en energiecentra.
Er wordt beweerd dat de trillingen van de klankschalen de volgende effecten hebben op de lichaamscellen:

Cellulair herstel: De trillingen kunnen helpen om de lichaamscellen weer in balans en harmonie te brengen. Er wordt aangenomen dat wanneer cellen worden blootgesteld aan harmonische frequenties, ze kunnen resoneren met deze frequenties, wat een gevoel van welzijn bevordert.
Energiedoorstroming: Men denkt dat geluidstrillingen de energiestroom in het lichaam beïnvloeden. In verschillende genezingstradities gelooft men dat onbalans in de energie van het lichaam kan leiden tot fysieke en emotionele problemen. Men gelooft dat de trillingen van de klankschalen blokkades helpen opruimen en een soepele energiestroom bevorderen.
Ontspanningsreactie: De kalmerende en rustgevende klanken van de klankschalen kunnen de ontspanningsreactie van het lichaam op gang brengen, waardoor stress vermindert en een staat van diepe ontspanning wordt bevorderd. Dit kan op zijn beurt het functioneren van de cellen en de algehele gezondheid positief beïnvloeden.|
Ontgifting: Sommige voorstanders beweren dat de trillingen van klankschalen kunnen helpen bij het ontgiftingsproces van het lichaam door een betere doorbloeding en lymfedrainage te bevorderen.

Het is belangrijk om op te merken dat het wetenschappelijk onderzoek naar de specifieke effecten van klankschalen op de lichaamscellen beperkt is. Hoewel veel mensen melden dat ze positieve effecten ervaren van klankschalen zoals klankschaaltherapie, is er meer onderzoek nodig om de mechanismen en mogelijke voordelen voor de gezondheid volledig te begrijpen.

Waar vinden de klankschaalmassages plaats?

Studio Oost West (Rotterdam)

Midden in het centrum van Rotterdam bevindt zich de Studio Oost West waarbij Westerse en Oosterse behandelaars samenwerken aan het herstel van de mens. De ruimte waar de Klankmeditatielessen worden gegeven bevindt zich op de 9e verdieping van het pand met een grandioos uitzicht van de mooiste havenstad van Nederland!

Studio Oost West
Westblaak 146
9e etage – Ingang Hal A
3012 KM Rotterdam

Merlijn: Body and Mind Center (Rijswijk)

Gelegen tussen het statige en sjieke Den Haag en de ruige havenstad metropolis Rotterdam, vind je het huiselijk rustgevende Rijswijk. In dit kleine plaatsje kun je jezelf helemaal onderdompelen in gezond geluid van sound healing, dankzij klanktherapie & coaching, klankschaalmassages en workshops op het gebied van sound healing!

Merlijn: Body & Mind Center
Patrijsweg 16
2289EX Rijswijk

Welke soort klankmassage biedt Zentastic Vibes aan?

Er zijn maar liefst 3 verschillende soorten klankmassage die ik aanbied, die geschikt zijn voor solo behandelingen (één persoon) of duo behandelingen (twee personen). Ieder mens is uniek en verschillend, vandaar dat het doel per klankmassage verschilt. Iedere klankmassage duurt maar liefst 90 minuten lang inclusief voorgesprek (10 min. max.) en nagesprek (10 min. max.).

Deze  korte conversaties zijn nodig, zodat ik als klanktherapeut en sound healer weet waarom je precies een klankmassage wenst te hebben en mocht je klachten hebben (fysiek, mentaal of emotioneel), dan kan ik hiermee rekening houden tijdens het hanteren van mijn sound healing instrumenten.

Kies uit de volgende klankmassages:

#1 Klankmassage BUDDHA – बुद्ध
Gericht op pure ontspanning en ontwaking, zoals Lord Buddha ook deed.

#2 Klankmassage KRISHNA – कृष्णा
Gericht op coaching m.b.t. (levens)doelen behalen, net als Lord Krishna ook deed op het slagveld van Kurukshetra aan Arjuna.

#3 Klankmassage GANESHA – गणेश
Gericht op therapie en het verzachten en ‘vernietigen’ van (oud)trauma.

Klankmassage
BUDDHA - बुद्ध (90 min.)

100% ONTSPANNING

Siddhartha Gautama, de Indiase Hindoe prins, die verlichting bereikte en daarna bekend stond als De Buddha, wordt vaak herkend aan zijn serene houding, waarbij hij in padmasana (lotushouding) zijn meditatie beoefent. 

Zijn leringen gaan voornamelijk om het voorkomen en oplossen van het lijden in de wereld. Tegenwoordig lijden wij als mensen vaak aan geestelijke pijnen, zoals: stress, overspannen zijn en burn-outs.  Deze klankschaalmassage is daarom ook 100% gebaseerd op het bevrijden van dit soort lijden in de mind.

Deze rustgevende klankschaalmassage is dan ook gebaseerd op De Buddha’s gedachtegoed oftewel 100% massage voor je mind! Er worden vooral Tibetaanse klankschalen gebruikt tijdens deze massage, waarbij de sommigen van de klankschalen worden geplaatst op je lichaam, zodat je de helende trillingen niet alleen hoort, maar vooral voelt en dus beleeft!

Gedeelte #1 (0 t/m 20 min.)
Korte intake, waarbij we praten over de reden voor het beleven van een klankschaalmassage. Hierna concentreren we ons op de voorbereidingen m.b.t. kalmeren van je geest. Word je niet ontspannen, dan vindt er uiteraard geen interne rust plaats. Dit doen we door o.a. ademhalingsoefeningen (pranayama) volgens de yoga-beoefening en sound healing instrumenten.

Gedeelte #2 (21 t/m 70 min.)
De kern van de klankschaalmassage waar we, zoals de naam al impliceert, de Tibetaanse metalen klankschalen volop hun werk laten doen! Het doel is hiervan is om zowel je geest, emoties en lichaam één te laten worden met de helende klanken.

Gedeelte #3 (71 t/m 90 min.)
Terugkomen in het hier en nu. Langzaam maar zeker word je terug gebracht in je lichaam en reflecteren we kort op de klankschaalmassage voor je mind!
Uiteraard vind er ook een nagesprek plaats, waarbij we het gaan hebben over je ervaringen.

Klankmassage
KRISHNA - कृष्णा (90 min.)

100% KLANKCOACHING

Sri Krishna wordt door velen beschouwd als de hoogste incarnatie van God, en staat vooral bekend om zijn coachende en begeleidende rol aan de strijder Arjun tijdens het epische verhaal van het boek: De Bhagavad Gita.

Tijdens het slagveld dat plaatsvond in Kurukshetra (India), functioneert Krishna in feite als een guru, maar ook als een coach, omdat hij naast het advies geven vanuit zijn eigen wijsheid ook Arjun goede vragen stelt, zodat de krijger de antwoorden uit zichzelf kan laten halen.

Om goede keuzes in je leven te maken en niet continue een strijd tussen je rationaliteit en emoties (gevoel) te voeren, moeten de schommelingen in de geest gaan liggen. Alleen met een kalme mind kunnen er bewust keuzes gemaakt worden, die de kwaliteit van het leven positief beïnvloeden. Tijdens deze klankschaalmassage gaan we hier uitgebreid aandacht aan besteden.

Gedeelte #1 (0 t/m 20 min.)
Korte intake, waarbij we praten over de reden voor het beleven van een klankschaalmassage. Hierbij gaan we ons voornamelijk concentreren op het verkrijgen van antwoorden op jouw (levens)vragen: wat belemmert jou precies om verder te komen op jouw unieke pad in jouw leven? Waar wil je precies naartoe? Wat is je huidige situatie? 
Hierna concentreren we ons op de voorbereidingen m.b.t. kalmeren van je geest. Word je niet ontspannen, dan vindt er uiteraard geen interne rust plaats. Dit doen we door o.a. ademhalingsoefeningen (pranayama) volgens de yoga-beoefening en sound healing instrumenten.

Gedeelte #2 (21 t/m 50 min.)
Hier komen diverse sound healing instrumenten hun entree maken, waarbij we eerst volledig de aandacht schenken aan het masseren van de mind. Tegelijkertijd wordt je begeleid door mijn stem, waarbij ik je goede vragen stel om je zo goed mogelijk te helpen inzichten naar boven te laten drijven.

Gedeelte #3 (51 t/m 70 min.)
In dit laatste gedeelte van de klankschaalmassage, besteden we volledig aandacht aan het masseren van het lichaam door klank. Hierbij worden er op vooraf aangegeven pijnpunten diverse klankschalen geplaatst, met als doel de pijn te verzachten al niet op te lossen.

Gedeelte #4 (71 t/m 90 min.)
Terugkomen in het hier en nu. Langzaam maar zeker word je terug gebracht in je lichaam en reflecteren we kort op de klankschaalmassage voor je mind en lichaam!
Uiteraard vind er ook een nagesprek plaats, waarbij we het gaan hebben over je ervaringen.

Klankmassage
GANESHA - गणेश (90 min.)

100% KLANKTHERAPIE

Ganesha, de avatari met de verschijning van een half olifant en half mens. Ook wel gezien als de ‘verwijderaar van obstakels’ onder de toegewijden die Hem aanbidden, is een zeer populaire godheid onder miljoenen Hindoes wereldwijd en is erg geliefd bij spiritueel gerichte mensen.

Deze zoon van Shiva, staat in zijn kracht wanneer mensen op het punt staan om een nieuw begin te maken in hun leven. Of dit nu op relatievlak is, carriére, studie of verhuizing: Ganesha staat klaar voor je om (oud)trauma te vernietigen, zodat deze blokkade je niet meer hindert in het leven en je daadwerkelijk het mooiste leven kunt leven… en genieten!

Ook wij mensen lopen vaak (onbewust) met oud trauma rond wat ons simpelweg niet meer dient in het hier en nu. Dit oud trauma kan groeien in een obstakel dat onze groei in het leven belemmert. Dit oud trauma kan zich op een gegeven moment manifesteren in fysieke klachten.
Deze pijntjes zijn vaak lastig vanaf te komen en hebben min of meer behandeling nodig. Vandaar dat tijdens deze sessie, het meeste aandacht wordt besteed aan het ‘vernietigen’ van deze fysieke klachten, zodat je letterlijk weer lekkerder in je vel gaat zitten. En zit je lekker in je vel, dan zit je ook lekker in je mind!

Gedeelte #1 (0 t/m 10 min.)
Pijn analyse: Eerst gaan we de conversatie aan om te achterhalen waar de fysieke pijnklachten precies zitten. Op deze manier kan ik als klanktherapeut een analyse maken voor welk lichaamsdeel aandacht nodig heeft van welk instrument.

Gedeelte #2 (11 t/m 20 min.)
Voorbereidingen op de het kalmeren van je geest. Word je niet ontspannen, dan vindt er uiteraard geen interne rust plaats. Dit doen we door o.a. ademhalingsoefeningen (pranayama) volgens de yoga-beoefening en sound healing instrumenten.

Gedeelte #3 (21 t/m 70 min.)
Hier komen diverse sound healing instrumenten hun entree maken, waarbij we eerst volledig de aandacht schenken aan het masseren van de mind. Het verschil m.b.t. instrumenten i.v.m. de Krishna- en Buddha Klankmassage is dat hier ook stemvorken worden toegepast!

Gedeelte #4 (71 t/m 80 min.)
Terugkomen in het hier en nu. Langzaam maar zeker word je terug gebracht in je lichaam en reflecteren we kort op de klankschaalmassage voor je mind en lichaam!

Gedeelte #5 (81 t/m 90 min.)
Reflectie: Kort reflecteren over hoe je lichaam en geest zich voelen na de behandelde pijnpunten.